"Jag har helt enkelt inte plats för alla barn"

- Jag har full förståelse för föräldrarnas synpunkter. Men problemet är att mina lokaler ska avvecklas. Jag har helt enkelt inte plats för alla barn på min skola. Det har Tingbydal.
Kalmar • Publicerad 16 december 2005

Det säger Kjell Ove Petersson, rektor för Silvergärdets skola och förskola. Han menar att problemet kan spåras några år tillbaka i tiden när allt fler barn kom in i förskolan. Då placerades barnen där de fick plats.

Men förutsättningar ändras och nu är Silvergärdets lokaler

för trånga. Silvergärdet har nämligen 29 blivande sexåringar medan Tingbydal bara har nio.

- Jag måste i så fall splittra upp sexåringarna i två grupper. Men det kräver två lokaler och det har jag inte. Mina lokaler ska avvecklas. De har spelat ut sin roll, säger han.

Enligt Kjell Ove Petersson får alla föräldrar i dag en broschyr med information om att de kan tvingas byta skola.

Men frågan är om föräldrarna till de nu aktuella barnen fått den broschyren?

- Det är möjligt att femåringarna inte fått den. Problemet fanns inte då. Det uppstod för två-tre år sedan. Men om jag låter barn som inte tillhör mitt upptagningsområde gå kvar kanske jag inte har plats för de som finns i upptagningsområdet. Och dem är jag skyldig att bereda plats enligt skollagen.

Föräldrarna menar att barnen rycks upp från sina kompisar och att skolan inte lever upp till ett till 16-årsperspektivet?

- Jag hörde liknande åsikter när sexorna från Silverbacksskolan flyttade upp till högstadiet på Barkestorpsskolan för några år sedan. Jag vet att situationerna inte är helt jämförbara, men ur barnens perspektiv gick flytten utmärkt. Dessutom kan föräldrarna tvingas flytta av olika skäl. Ur barnens perspektiv innebär ju det samma sak.

- Jag vill naturligtvis inte bli av med elever. Men samtidigt har jag förståelse för att kommunen inte kan bygga nytt när det finns tomma lokaler någon annanstans. Det är lite av ett moment 22, säger Kjell Ove Petersson.

Magnus Ericsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.