1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

”Jag har fortsatt förtroende för Peter Lundgren”

Sverigedemokraternas toppkandidat till EU-valet, Peter Lundgren, har tagit en partikamrat på brösten under en fest. Men partiledaren Jimmie Åkesson anser att saken är utagerad – och ger Lundgren sitt fulla förtroende.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson mötte partikollegor och väljare i Färjestaden. Han uttryckte fortsatt förtroende för partiets toppnamn till EU, Peter Lundgren, efter Expressens avslöjande om att han har tafsat på en partikollega på en fest.
Foto: Jörgen Ström

Under måndagskvällen kom Jimmie Åkesson till Färjestaden där han mötte partikollegor, väljare och media. Många frågor kom naturligt att handla om det uppmärksammade avslöjandet som Expressen gjort där partiets toppkandidat Peter Lundgren ska ha tafsat på en kvinnlig partikollega under en blöt fest för 1,5 år sedan.

Peter Lundgren är SD:s toppnamn till EU-valet. Han ska ha tafsat på en partikollega under en fest för 1,5 år sedan.

– Det här är en sak mellan två personer som är väl bekanta med varandra. Sedan har det hänt en sak som de sedan har rett ut sinsemellan. Enligt den information jag har så finns det ingen anledning för mig att göra något. Jag har pratat med kvinnan och Peter och fått hela bilden klar, säger Jimmie Åkesson.

Så ditt förtroende för Peter Lundgren står fast?

– Jag har fortsatt förtroende för Peter Lundgren enligt den information jag har.

Avslöjandet om Lundgren kommer samtidigt som SD beslutat att peta Kristina Winberg från EU-listan. Winberg ska ha varit den som avslöjade Lundgrens tafsande för partiledningen.

– Att Kristina Winberg inte är kvar på listan är en helt annan sak, inte alls kopplat till händelsen med Peter Lundgren. Hon har visat att hon inte vill vara en del av partiet, säger Jimmie Åkesson.

Vad har Kristina Winberg gjort?

– Ett flertal saker, bland annat personalärenden. Men hon har också vägrat samarbeta med partiet i utformningen av valrörelsen. Hon var heller inte nöjd med att vara fyra på listan.

Jimmie Åkesson ser, trots de negativa rubrikerna i valspurten, optimistiskt på årets EU-valkampanj. Partiet har tidigare varit starkt EU-kritiskt och krävt svenskt utträde ur unionen – men nu har SD delvis ändrat hållning.

– Vår inställning till EU har inte ändrats. Det vi är emot är det överstatlighet som finns Men vi ser en möjlighet att förändra detta inifrån. Därför är det här valet viktigt för oss.

Hur är din energi för ett EU-val?

– Jag har stor energi. EU är viktigt och vi vill få igenom vår politik med större decentralisering av besluten.

Lokalt på Öland stundar en folkomröstning kring en eventuell sammanslagning av Borgholm och Mörbylånga. Hur ser du på den frågan?

– Generellt är jag för kommuners självstyre och vill att alla beslut ska fattas så lokalt som möjligt. Men om folket vill att det ska bli en kommun så ska man lyssna på dem. Jag tycker en folkomröstning är ett bra sätt att ta reda på det.