"Jag är utsatt för en komplott"

Efter mediestormen väljer Altus vd att svara.
- Jag är utsatt för en komplott, säger John Eriksson.
Kalmar • Publicerad 22 december 2005

Det har stormat rejält runt Kalmarföretaget Altus. Företaget har sedan Barometern-OT skrev om deras verksamhet och personalpolitik fått oönskad exponering i media. Företagets vd John Eriksson har tidigare hänvisat alla frågor till sitt juridiska ombud, nu träder han fram.

John Eriksson fyllde 24 år förra fredagen, han har arbetat med internet, webbsidor och sökmotorsoptimering sedan han gick ut gymnasiet. Förra året grundade han Altus som på några månader växte lavinartat. Man har skaffat sig närmare 2 000 kunder och kommer snart att visa upp ett bokslut som överträffar alla förväntningar både när det gäller omsättning och vinst. Men det har inte gått smärtfritt.

- Hela tumultet har upprinnelse i att jag avslöjade att fyra personer höll på att starta konkurrerande verksamhet. När någon stjäl både idé och vårt kundregister måste jag reagera, säger John Eriksson. John Eriksson säger sig ha bevis för att de forna medarbetarna planerade konkurrerande verksamhet, detta i form av avsiktsförklaringar gällande nytt bolag, kopior från kundregister och mejlkorrespondens.

Hämtade anställds dator Bevis har han i form av en kopia av en före detta anställds hårddisk. Han och vice vd:n hämtade datorn hos den anställde när han inte var hemma, vilket han polisanmälts för.

- Vi knackade på och bad om datorn, det var inte mer spektakulärt än så.

Den före detta anställda har en annan version.

- John Eriksson ringde mig för att kontrollera att jag inte var hemma, sedan gick de hem till min fru och hämtade datorn.

Senare på kvällen åkte John Eriksson och vice vd:n ut till ytterligare två anställda, dessa var dock förvarnade. De kontaktade polisen som stoppade John Eriksson.

De fyra som sägs utgöra kärnan i den konkurrerande verksamheten har lämnat företaget. Men Altus har fler problem med personal som lämnat företaget. Fackföreningarna Sif, HTF och Jusek har alla öppnat ärenden gällande Altus. De flesta ärenden handlat om utebliven lön.

- Det stämmer att vi haft tvister om slutbetalningar. Men när vi väl har satt oss vid förhandlingsbordet har det gått smidigt, säger Eva-Lis Öfver som är juridiskt ombud för Altus. Hade fackföreningarna haft några större saker är jag övertygad att de hade gått vidare i högre instans, de har de muskler till.

Enligt John Eriksson har de före detta anställda orsakat stor skada för företaget. Han beskyller en för att avsiktligt länkat ihop kunden Bukowskis med sexbutiker.

- Det är rent av löjeväckande, säger den utpekade. Jag förklarade däremot för John Eriksson om riskerna med att göra länkkluster och fick bara till svar att det inte är någon som märker av konstruktionen.

Polisen har överlämnat ett antal polisanmälningar till åklagare mot företaget och John Eriksson. De handlar om egenmäktigt förfarande, olaga hot och bedrägeri. Altus, genom John Eriksson, har

i sin tur anmält före detta anställda för förskingring och olaga hot, dagen innan polisanmälningarna lämnades in från de före detta anställda.

Många av dem som varit anställda vittnar om en arbetsplats med dålig arbetsmiljö. Många hade skrivit på avtal där de gick med på låg lön men de lovades senare kompensation, vilken aldrig kom. En före detta anställd berättar också att det fanns en kontroll över personalen.

- Någon hade installerat ett spionprogram på min dator vilket innebär att man kan komma över koder till exempelvis e-postkonton. Jag förstod det när John Eriksson frågade om varför jag sökte nya jobb, vilket jag inte berättat för någon, säger en före detta anställd.

Förnekar spionprogram John Eriksson förnekar att han installerat något spionprogram. Han hävdar att han lever under hot och har under ett tilfälle tvingats anlita vaktbolaget Falck för personskydd.

- Ni gick nyligen ut med ett pressmeddelande där ni varnade för oseriösa aktörer, ni själva är anmälda för bedrägerier, jag har pratat med säljare som slutat för att de ansåg Altus verksamhet var oseriös, ni har blivit anklagade för oetiska regler när det gäller sökoptimering. Hur vågar ni då gå ut med att varna för oseriösa aktörer?

- Vi är 100 procent seriösa vilket inte alla är i branschen, säger John Eriksson

Anders Blank
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.