Ja till tio nya verk

Tio nya vindkraftverk har fått bygglov i Kalmar kommun. Fem av dem ligger nordväst om Rockneby, norr om Kalmar. De andra fem ligger nordväst om Vassmolösa, i södra kommundelen.
Kalmar • Publicerad 26 november 2010
Foto: 
Foto: 

Ja till tio nya verk

Bygglov för vindkraftssnurror vid Rockneby och Vassmolösa

Vindkraftverken blir lägre än 150 meter. Utöver bygglov behövs därför bara en anmälan till kommunen, förutom när tillstånd krävs på grund av eventuell påverkan på fornlämningar.

Vid etablering av större vindkraftsparker är det annars länsstyrelsen som handlägger.

Politikerna i en enig stadsbyggnadsnämnd tog ställning till bygglovsansökningarna i onsdags.

I gruppen med vindkraftverken vid Rockneby fanns ansökan om ytterligare ett verk som var tänkt att ligga något närmare Rockneby, intill Snärjebäcken. Där sade politikerna nej.

Alla bygglovsansökningarna kommer från Svenska Vindbolaget AB, ett företag som ansöker, projekterar och bygger vindkraftverk runt om i landet.

Tillsammans beräknas de tio verken producera drygt 50 gigawattimmar per år. Det motsvarar förbrukningen av hushållsel för drygt 10 000 hushåll.

Enligt den statliga energimyndigheten är målet att vindkraft i Kalmar län ska producera 0,27 terrawattimmar per år. Dessa tio verk uppfyller därmed nära 20 procent av detta mål, enligt stadsbyggnadsnämndens redogörelse för ärendena.

Lokaliseringen norr och söder om Kalmar sker i olika typer av terräng och landskap.

I norr ska vindkraftverken ligga mellan väg 596 mot Böle och väg 598 mot Kåremo. I öster avgränsar järnvägen. Placeringen är längs med Persmålaåsen i ett kulligt skogsområde och inbördes avstånd är 500 meter.

Närmaste hushåll ligger 600 meter bort. 14 hushåll med 42 boende ligger inom en enkilometersgräns.

I kommunens ännu inte antagna, rådgivande vindkraftsplan betecknas området som ”möjligt” område för vindkraft. Nästa steg är ”särskilt lämpligt”.

I söder ligger de fem vindkraftverken som ett pärlband utmed E?22, med Ljungbyholm 3,2 kilometer bort. Verken ligger i ett intensivodlat jordbruksområde med omfattande djurhållning och bedöms inte ha betydelse för det rörliga friluftslivet.

Bebyggelsen ligger mellan 700 meter och 1,3 kilometer därifrån, med vegetation emellan.

text

Norr om Rockneby:

Ryssbylund 1:1, Nöbble 1:1 och Stojby 5:1.

Norr om Vassmolösa:

Vassmolösa 1:3, Vassmolösa 2:3 och Kulltorp 3:10.

Carina Blomcrantz
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.