Investmentbolag satsar 185 miljoner i Kalmarkoncern

Investmentbolaget AB Spiltan går i in med 185 miljoner kronor i den Kalmarbaserade fastighetskoncernen P&E Persson AB.
Kalmar • Publicerad 4 mars 2019
Per-Olof Persson, vd i Kalmarbaserade P&E Persson.
Per-Olof Persson, vd i Kalmarbaserade P&E Persson.Foto: Anders Johansson

Detta meddelar bolagen i ett pressmeddelande på måndagen. Aktieförvärvet i P&E motsvarar 20 procent av bolaget.

– Det ska bli otroligt spännande att, tillsammans med familjen Persson och de kompetenta medarbetarna, fortsätta utveckla en framgångsrik fastighetskoncern genom att öka antalet investeringar och sprida möjligheten att investera i fastigheter med långsiktiga hyreskontrakt till en bredare målgrupp, säger Spiltans vd Per Håkan Börjesson i ett uttalande.

Spiltan har en aktieportfölj värd 5 miljarder kronor.

P&E har sedan starten för 28 år sedan byggt en allt större bas i Kalmar med omnejd och är en stor aktör i flera stora och aktuella byggprojekt, men även inom förvaltning och administration. P&E är bland annat delägare och förvaltare för nybyggda Linnéuniversitetet, Baronen, Hansa City och Linnéstaden. Totalt förvaltar koncernen cirka 1 miljon kvadratmeter fastigheter och marknadsvärdet på delägda fastigheter, dotterbolag och utvecklingsprojekt uppgår, enligt koncernen, till 1,5 miljarder kronor.

– Vi valde Spiltan som partner för att de inte har någon exitstrategi så att vi tillsammans kan utveckla P&E Persson på lång sikt. Med kapitalet från Spiltan, som tillförs P&E Persson i en nyemission, kan vi både ta större positioner i existerande typ av stora projekt där vi tar mindre ägarandelar och ökar andelen fastigheter där vi är majoritetsägare, säger Per-Olof Persson, vd för P&E Persson AB, i pressmeddelandet.

Han blickar även framåt:

– Under de närmaste åren gör vi också bedömningen att det kommer att finnas stora möjligheter för en aktör med större kapitalresurser att förvärva byggrätter och fastighetsutvecklingsprojekt som fått problem med finansieringen.

Per JakobssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.