Intern strid om Salvespriten
- Jag sitter på ett politiskt mandat och kan inte försvara att vi ska servera alkohol, säger styrelseledamoten Jonny Brändewall.
Barometern-OT har granskat hur det gick till när det kommunala bolaget Salvestaden i Kalmar AB fick sitt serveringstillstånd för vin, sprit och öl.
Gästabud ska ge pengar Beslutet togs i december och förhoppningen var och är att privata gästabud ska ge extra inkomster till den hårt ansträngda ekonomin.
Delar av styrelsen ska ha informerats om vad som var på gång. Men beslutet togs av vd:n Patrick Holmberg och inte av politikerna. Något som nu orsakar en intern debatt i styrelsen.
- Jag skickade ett brev till Patrick Holmberg och frågade hur det hade gått till. Han svarade att det var han som fattat beslutet men att han informerat styrelsen. Det kan hända att han gjort det vid något tillfälle, men inte när jag varit med. Och jag har inte kunnat få det konfirmerat, säger Jonny Brändewall (fp).
Ekonomin ett hinder Jonny Brändewall har fler invändningar mot beslutet. För det första det att ett kommunalt bolag överhuvudtaget ska servera sprit.
- När det gäller slottet är det restaurangentreprenören som har tillståndet. Så borde vi ha gjort även med Salve. Jag sitter på ett politiskt mandat och jag har svårt att se att jag kan stå bakom att vi ska servera sprit, säger han.
Men han har också frågor kring det faktum att Salvestaden fått ett serveringstillstånd trots bolagets dåliga ekonomi. En fråga som var uppe på senaste sammanträdet för kommunfullmäktige.
- Man måste kunna diskutera frågan öppet och inte hänvisa till att det rör sig om myndighetsutövning. Det finns krögare
i Kalmar som inte får eller får vänta länge på ett serveringstillstånd. Salvesestaden kan få ett direkt trots bolagets ekonomiska situation.
- Ett företag som är på ekonomiskt obestånd ska inte få ett tillstånd. Men är det något bolag som är på ekonomiskt obestånd, så är det Salvestaden. Enda anledningen till att vi får ett tillstånd är att vi har kommunen som delägare, säger Jonny Brändewall.
Driver frågan vidare Han kommer nu att driva frågan vidare. Framförallt för att få i gång en diskussion om kommunens alkoholpolitik.
- Ska ett kommunalt bolag konkurrera med krögarna i staden? Och vad
är det för signaler vi sänder ut när Salvestaden kan få ett tillstånd medan många krögare inte kan få
det.
- Kalmar är känt för att vara hård i bedömningen. Jag menar inte att vi ska uppmuntra till olagligheter. Men man kan fråga sig om en kommun inte borde inta ställningen att hellre fria än fälla?