Inställt bygge upprör i Hagby

Det blir inte en ny förskola i Hagby. Byggplanerna är strukna ur kommunens budget. Ett besked som får föräldrarna i Hagby att rasa.
Kalmar • Publicerad 18 juni 2012
Närmare 100 upprörda och besvikna Hagbybor mötte Barometern utanför Hagbyskolan. De har inte gett upp kampen. Nu kräver de besked om varför kommunledning lagt om- och tillbyggnadsplanerna för skolan i malpåse. Foto: Mats Andersson
Närmare 100 upprörda och besvikna Hagbybor mötte Barometern utanför Hagbyskolan. De har inte gett upp kampen. Nu kräver de besked om varför kommunledning lagt om- och tillbyggnadsplanerna för skolan i malpåse. Foto: Mats AnderssonFoto: Mats Andersson

– Vi har varit på möte efter möte ända sedan 2008. Det har planerats och diskuterats hur ny- och ombyggnaden av skolan bäst skulle genomföras. Så sent som i februari fanns det dessutom pengarna avsatta i budgeten, nu nämns inte ens projektet i den budget kommunfullmäktige ska anta i kväll.

Linda Johansson är en av väldigt många upprörda föräldrar i Hagby. När Barometern ska träffa henne utanför skolan har hon på mycket kort varsel fått närmare 100 personer, föräldrar barn och andra engagerade Hagbybor att komma dit.

– Det här är en otroligt viktig fråga för oss. Hela södra Möre växer så det knakar, dessutom handlar det faktisk om våra barn arbetsmiljö. Det finns lokaler som används i dag där det pågår utredning om mögelproblem, Vems är ansvaret att planerna på nya lokaler här har försvunnit ur budgeten? säger Ulrika Gunnarsson.

De samlade föräldrarna är upprörda och trötta på att kommunledningen förhalar utvecklingen i Hagby.

– Här talas om en vision att få den bästa skolan i Sverige och om att få Kalmar kommun att växa. Hur går dessa vackra ord ihop med att alla satsningar som sker ska tydligen göras i centralorten? Vi har gått och väntat på byggstart i flera år nu, vad är det som händer egentligen. De som vill flytta hit blir tveksamma när de märker att kommunen inte vill satsa på skolan här, fortsätter Linda Johansson.

Skolan och förskolan i Hagby har i dag 130 respektive 120 elever.

– Det står dessutom drygt barn och väntar på plats. Hur kan man bara låta bli att satsa här? frågar sig Lovisa Jonsson.

Men de upprörda föräldrarna har listat ut vad som är på gång.

Planerna på att både bygga nya lokaler och bygga om befintliga lokaler existerar inte längre.

– Det är korrekt att det inte finns med något bygge i Hagby under de kommande tre åren i budgetförslaget. Beskedet jag har fått är att det beror på att elevunderlaget minskar. Men det är bara ett förslag än så länge. Vi i kommundelsnämnden tänker driva frågan vidare, vårt mål är att skolan ska byggas till och om, säger Elisabeth Gustavsson (S), ordförande i Södermöre kommundelsnämnd.

Mats Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.