Inget glassigt strandjobb

En badplats sköter inte sig själv. Förutom städning, tångrensning och sophämtning måste säkerheten kontrolleras. Det är ett jobb för kycklingparaden.
Kalmar • Publicerad 14 juli 2012
Foto: Amelie Herbertsson
När en brygga är trasig måste en skaderapport med detaljerade uppgifter fyllas i.  Jan-Olof Ljungström och Rifet Crnkic hjälps åt att mäta och samla all information  om bryggan som krävs.
När en brygga är trasig måste en skaderapport med detaljerade uppgifter fyllas i. Jan-Olof Ljungström och Rifet Crnkic hjälps åt att mäta och samla all information om bryggan som krävs.Foto: Amelie Herbertsson
Jan-Olof Ljungström kontrollerar stegen till en av badplatsernas brygga.
Jan-Olof Ljungström kontrollerar stegen till en av badplatsernas brygga.Foto: Amelie Herbertsson

– Det är lätt hänt att man missar något om man inte är noggrann, säger Jan-Olof Ljungström, och händer det något då vill man inte stå där och säga att man inte såg det.

Han är den inofficielle ledaren över den trio han själv döpt till kycklingparaden på grund av de gula arbetskläderna. Tillsammans är de ansvariga för skötseln av sju badplatser och bryggor i centrala Kalmar. Jobbet är dock knappast präglat av solsken, glass och glada badande barn. När Barometern träffar de tre från serviceförvaltningen på fredagen regnar det till att börja med. Arbetet är dessutom bitvis tungt och oftast tröstlöst.

– Igår plockade vi allt det här, säger Rifet Crnkic och ser ut över Bergavikbadets strand som täcks av en centimetertjock matta av ruttnande tång.

– Idag är det redan tillbaka, och det är hårt arbete att ta bort.

Även om regnet hållit de vildaste festerna inomhus och borta från baden så är vädret ett dubbeleggat svärd.

– Är det bra väder blir det mycket mer skräp. Regnar det höjs vattennivån och då blir det tång på stranden istället.

Gruppens runda på fredagen tar hela förmiddagen, och då är det ändå ovanligt lite att stå i, men ingen av de tre klagar. Deras arbete präglas av en till synes outtröttlig optimism. Jan-Olof Ljungström tömmer en soptunna överfylld med ölburkar.

– Öl är tacksamt. Det är lätt att bära.

Tua Rosenberg hänger tillbaka dagens tredje livboj på villovägar.

– Så här många brukar det faktiskt inte vara.

Rifet Crnkic fotograferar alla badplatser med sin privata kamera före, under, och efter skötseln.

– Så att man kan se hur fint det blivit.

Inte ens när han berättar om de allra värsta situationerna, människor som uträttat sina behov bredvid toalettstolarna, burit i?väg massiva träbord och kedjat fast livbojar suckar Jan-Olof Ljungström.

– Ibland har de en väldig energi och påhittighet, ungdomarna.

Tor Gasslander
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.