Annons

Inget coronavirus i länet – men det kan vända snabbt

Vården är nedringd av folk som oroas över coronaviruset. Länsborna behöver inte vara oroliga, däremot kan det vara bra att förbereda sig på snabba förändringar.
– Man ska prata hemma vid köksbordet om hur man ska göra om skolan stängs ner, säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i Kalmar län.
Kalmar • Publicerad 28 februari 2020 • Uppdaterad 29 februari 2020
”Vi får mycket samtal från folk som varit nära riskområdena som undrar om de kan kollas för säkerhets skull. Men då säger vi nej”, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.
”Vi får mycket samtal från folk som varit nära riskområdena som undrar om de kan kollas för säkerhets skull. Men då säger vi nej”, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.Foto: Jonatan Bergöö

Smittskyddsläkarens roll är att planera, organisera och leda smittskyddsarbetet i regionen. I Kalmar län heter smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin, som har bråda dagar.

– Det ringer oavbrutet. 1177 är nedringda. Det ringer många som har adekvata frågor. Men väldigt många ringer för säkerhets skull och de blockerar linjen till 1177. Den som har frågor om viruset kan kan ringa nationella informationsnumret 113 13, säger Lisa Labbé Sandelin.

Annons

Hittills finns inget bekräftat fall av coronaviruset i länet. Däremot har flera personer i länet provtagits där det finns en misstanke om smittan.

– Vi har provtagit en del personer precis som i övriga Sverige. Jag tror att man är uppe i 500 totalt i Sverige nu. Vi skickar proverna till Lund och det tar ett till tre dygn innan vi får svar.

Det är infektionskliniken i Kalmar som tar emot misstänkta fall med coronaviruset.

– Det är väldigt viktigt att man inte går och sätter sig i ett väntrum. Det viktigaste är att man ringer 1177. De kopplar upp infektionsbakjouren som gör en intervju på telefon. Sedan blir det en provtagning som utförs på infektionskliniken.

Om 20 personer skulle smittas i länet, är vården beredd att ta emot det?

– Enstaka patienter är inga problem. Vi har redan gått upp till dubbel bemanning i infektionsbakjouren. Det går inte att svara på några siffror. Man kommer ganska långt genom att lägga annan verksamhet åt sidan och omfördela resurser.

Smittskyddsläkaren har höga befogenheter när det gäller coronaviruset, som räknas som en samhällsfarlig infektion. Smittskyddsläkaren kan sätta patienter i karantän mot deras vilja eller stänga av byggnader.

– Kommer vi i ett läge med stor smittspridning i samhället, kommer vårt mål vara att dämpa och sprida ut så att alla inte blir sjuka samtidigt. Vi vill att folk ska vara sjuka under en längre tidsperiod, i stället för många på samma gång.

Ska man vara orolig?

– Man behöver inte vara orolig i Kalmar län. Men man måste vara medveten om att situationen ändras snabbt dag för dag. Vi måste börja tänka på vad som händer ifall det börjar skena iväg. Man ska prata hemma vid köksbordet om hur man ska göra om skolan stängs ner.

”Vi har följt viruset ett bra tag nu. Alla är på tårna och följer läget.”
Ana Norlén, beredskapsdirektör på länsstyrelsen.
Ana Norlén, beredskapsdirektör på länsstyrelsen.
Ana Norlén, beredskapsdirektör på länsstyrelsen.Foto: Ulrika Bergström
Annons

Även länsstyrelsen har en viktig roll när det gäller beredskapen inför en spridning av smittan.

– Vårt uppdrag är att stötta kommunerna och andra aktörer i länet. Vi samordnar och förser kommunerna med kontinuerlig information, säger Ana Norlén, beredskapsdirektör på länsstyrelsen.

Precis som när det gäller extremt väder och andra större händelser, står länsstyrelsens krisapparat redo.

– Vi har följt viruset ett bra tag nu. Alla är på tårna och följer läget. Mycket handlar om att hantera oro, säger Ana Norlén.

Risken för spridning av coronaviruset påverkar även det lokala näringslivet. På fredagen uppmanade bland annat frisörer och skönhetssalonger i Kalmar kunder som varit i riskområden eller områden som drabbats av viruset, att vänta i minst två veckor efter hemkomst med att boka behandlingar.

LÄS MER: Fler artiklar om coronaviruset:

Här saknas innehåll

Jonatan BergööSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons