Ingen vårdas för corona på intensivvårdsavdelning

Kalmar län ,
”Blir det väldigt många fler smittade kommer vi få ta in personal som normalt inte jobbar på intensivvårdsavdelning, det har redan skett till viss del redan nu”, säger Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör.
Foto: Johanna Eriksson
”Blir det väldigt många fler smittade kommer vi få ta in personal som normalt inte jobbar på intensivvårdsavdelning, det har redan skett till viss del redan nu”, säger Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Hittills är ingen av de coronasmittade i länet så pass sjuka att de behöver vårdas på intensivvårdsplats.

– I dagsläget vårdas ingen på intensivvårdsavdelning i länet, säger Johan Rosenqvist.

För närvarande vårdas sex personer på länssjukhusets infektionsklinik för coronaviruset. Totalt har 14 personer smittats i länet och de resterande åtta behöver ingen sjukhusvård.

I Kalmar län finns tolv intensivvårdsplatser, sju i Kalmar och fem i Västervik. Coronasmittade patienter kan komma att placeras på intensivvårdsavdelning ifall de blir så pass sjuka att det leder till problem med organen.

– För coronasmittade kan det handla om lunginflammation, att andningen påverkas. Eller att flera organ sviktar. I dagsläget vårdas ingen på intensivvårdsavdelning i länet, säger Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör.

I nuläget finns ingen konkret siffra för hur många fler intensivvårdsplatser som behövs ifall spridningen ökar markant.

– Vi har fått siffror från Folkhälsomyndigheten med olika scenarier som utgångspunkt. Jag kan inte ge en fast siffra över antal platser, vi får anpassa vården utifrån den situation som uppkommer. Fördelen är att flera smittade kan vårdas i samma rum, ur det perspektivet kan vi ta emot många sjuka.

Om länet utsätts för en dramatisk ökning av antal smittade, ställs hård press på att få fram personal.

– Blir det väldigt många fler smittade kommer vi få ta in personal som normalt inte jobbar på intensivvårdsavdelning, det har redan skett till viss del redan nu. Vi har bland annat använt personal som arbetat där tidigare. Vi kan också behöva utbilda personal, säger Johan Rosenqvist.

Många av de sjukvårdsanställda i länet är borta från arbetet. Johan Rosenqvist vet inte exakta antalet.

– Jag har inga siffror på det just nu. Vårt stora problem är att många i personalen är borta. Vi arbetar bland annat med att dra ned på planerad verksamhet.

Kalmar län har bland det minsta antalet smittade i Sverige, hör andra regioner av sig till er och ber om hjälp?

– Nej, de har inte hört av sig till oss. Socialstyrelsen har i uppdrag att omfördela resurser i form av materiel, de kan inte begära att personal flyttas. Men vi har hela tiden kontakt med andra regioner, bland annat har alla sjukvårdsdirektörer suttit i telefonmöten.

På måndagen uppmanade regionen alla med symtom på luftvägsinfektion eller är över 70 år att avvakta med sina vårdbesök om de inte är akuta. Detta gäller sjukhusen, hälsocentralerna och tandvården. Kontakt bör ske genom digitala vårdmöten eller telefon. Detsamma gäller patienter utan symptom.

LÄS FLER NYHETER OM CORONAKRISEN I LÄNET:

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.