1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ingen smitta av coronavirus upptäckt i Kalmar län

Ännu har inte någon person i Kalmar län bekräftats vara smittad av covid-19, det nya coronaviruset.
Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin kan konstatera att ännu har inte något fall med person smittad av coronaviruset konstaterats i Kalmar län men också att det är ”osannolikt att länet skulle klara sig undan något fall.”
Foto: Anders Johansson

”Omkring 50 personer i Kalmar län har provtagits för covid-19 och det nya coronaviruset. Hittills finns det inget bekräftat fall i länet.”, det är det senaste beskedet rörande läget med Coronasmitta i Kalmar län från Region Kalmar län.

Men smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin förväntar sig att Kalmar län snart får sitt första bekräftade fall.

– Det är en tidsfråga innan vi har det första bekräftade fallet i Kalmar län. Det kan komma när som helst när vi får tillbaka ett provsvar. Det vore helt osannolikt att länet skulle klara sig undan något fall, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

I Sverige är i dag över 200 bekräftat smittade och i samtliga fall pågår ett omfattade arbete med kontaktspårning i syfte att bryta smittkejdor. Det inbegriper också andra regioner än där den smittade bor. I Kalmar län har sådan smittspårning skett avseende en person som i förra veckan besökte länet för ett möte. Några dagar senare testades denna person och visade sig vara smittad.

I samband med denna spårning har tolv personer i länet kontaktas och fått restriktioner av smittskyddsläkare, vilket innebär att de får stanna hemma från jobben och ska begränsa sina sociala kontakter under inkubationstiden, som är 14 dagar.

– Det är viktigt att understryka att dessa personer inte är konstaterat smittade. Men vi vill tidigt skapa en barriär för att förhindra en fortsatt smittspridning om det skulle visa sig att någon ändå skulle vara smittad, säger Lisa Labbé Sandelin.

Regionen planerar nu också för att ta över analysen av Coronatesterna och analysera dem vid laboratoriet på Länssjukhuset i Kalmar, istället för att invänta svar från Lund dit de flesta prover skickas idag.

Läs mer

Sport

FBC-trio showade i första testet

Körde över seriekonkurrent.

Kalmar

BILDER: Internt minitri på Varvsholmen

Inget Minitri – men Kalmar RC:s medlemmar körde egen träningstävling.

Sport

Sport: Förflutet i West Bromwich – förstärker Berga

Spännande förstärkning till IFK Berga.

Kalmar

Kalmar: Gris fick panik – klämdes fast

Skulle slaktas hos KLS i Kalmar.

Kalmar

37-åring ströp frun medvetslös – hon ”tog hans manlighet”

Domen blir fängelse i två år.

Sommar

Badkorrarna rapporterar – så varmt är det i vattnet i dag

Rapporter och bilder från olika badplatser i länet.