Ingen personal ska sägas upp

Kalmar • Publicerad 19 november 2003

Kalmar kommun har satsat mycket för att få cabcentret till Kalmar. Men gårdagens besked från Bombardier att företaget vill vänta kan innebära ett hot mot etableringen i Kalmar.

Vet inte

Betyder detta att hyttillverkningen aldrig hamnar i Kalmar?

- Vi vet inte. Beslutet har helt enkelt frysts i väntan på utredningen. När den är klar ska man ta ett beslut att antingen fortsätta eller backa, säger Bengt Lindwall, informationschef på Bombardier Transportation.

Orsaken till frysningen är att för få stora order kommit in och att Bombardier har för många tillverkningsenheter i Europa.

Hela Europa

Därför har den europeiska koncernledningen i industridivisionen inom Bombardier Transportation beslutat att se över tillverkningen.

- Det gäller hela tillverkningen i hela Europa, inklusive Kalmar. Det går inte att ha tillverkning lokalt på så många ställen. Det är helt enkelt för många fabriker, enligt Bengt Lindwall.

När kan Kalmar kommun få ett besked om hyttillverkningen hamnar här?

- Utredningen kommer troligen att vara klar någon gång under första kvartalet nästa år. Mer precis kan jag inte vara.

Kommer detta att påverka den pågående verksamheten på Bombardier i Kalmar? Ska ni säga upp personal?

- Nej, det ska vi inte. Vi har ju redan varslat halva personalstyrkan, säger Bengt Lindwall.

Margareta Krantz

margareta.krantz@barometern.se

0480-592 63

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.