Inga spår kvar av macken

Pumparna försvann – en skamfläck blev kvar.
Men nu har det sanerats där bensinmacken tidigare låg i Ljungbyholm och det är Shell som betalar.
Kalmar • Publicerad 16 november 2010
Det tog nästan två år men nu är marken sanerad och man kan inte längre se att det legat en bensinmack här.
Det tog nästan två år men nu är marken sanerad och man kan inte längre se att det legat en bensinmack här.Foto: Johanna Eriksson

Det var för två år sedan som Shellmacken lades ned till Ljungbyholmsbornas besvikelse.

Pumparna plockades bort men fula rester av anläggningen fanns länge kvar på platsen vilket ytterligare retade ortsborna. Men nu har alltså marken sanerats och området snyggats till. Betongfundamenten på marken har tagits bort, liksom de gamla oljecisternerna.

– Det fanns kolväten från bensinhanteringen på två meters djup säger Christian Sandholm, miljöinspektör på Kalmar kommun.

Barometern har varit i kontakt med fastighetsägaren som ännu inte vill avslöja vad han har för planer för tomten i centrala Ljungbyholm.

Eftersom det var Shell som drev och lade ner macken är det också de som får betala saneringen.

– När man lägger ner får man själv stå för kostnaderna att sanera, säger Christian Sandholm.

Men ansvaret sträcker sig bara till en viss nivå. Om det till exempel ska byggas bostäder på mark där en mack legat är kraven högre. Så är fallet med tomten på Södra vägen där OK Q8-macken låg och därför går kommunen in och betalar mellanskillnaden.

Karin Lagerström
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.