Inga kvitton för flyktingbidrag

Kalmar Artikeln publicerades

80 ärenden hos invandrarservice saknar dokumentation om utbetalningar. Att göra en utredning när det inte finns beslutsmotiveringar eller kvitton är omöjligt.

Det finns ingen dokumentation om utbetalningar från invandrar­service till flyktingar. Detta informerade socialchefen Cecilia Frid om under onsdagens socialnämnd. Det är en pågående utredning som startades efter att en ledamot i socialnämnden krävt att alla utbetalningar måste granskas.
– Jag begärde en total­undersökning, men den var för omfattande så jag gick med på att nämnden kollade 120 ärenden, säger Jan-Ingemar Lundström (M).
Totalt ska det finnas över 10?000 ärendet och att gå igenom alla dessa ärenden hade tagit för lång tid. Det är därför nämnden nu gör en begränsad undersökning och har nu hunnit kontrollera 80 ärenden. I inte ett enda fall finns det dokumentation som innebär att man kan avgöra om utbetalningen varit rätt eller fel.
– Det här är ytterst allvarligt. Jag har lovat att vänta med en polisanmälan fram tills det finns en skriftlig rapport om vad som hänt, säger Jan-Ingemar Lundström.
I januari 2012 gjordes en omorganisation som innebar att invandrarservice ekonomiska ansvar flyttades över till socialförvaltningen. Ungefär 300 familjer som tidigare fick bistånd för invandrarservice i stället fick söka det hos social­förvaltningen.
Bistånds­tagarna upplevde som om de nya biståndshandläggarna var mycket hårdare än tidigare. Detta innebar att kommunens revisorer intresserade sig för hur invandrarservice tidigare skött sin ekonomi. Resultatet av revisorernas rapport blev att de riktade skarp ­kritik mot nämnden som enligt utredningen brustit i?sitt ansvar över verksamheten och att man inte haft tillräcklig intern kontroll över utbetalningar.
Det framkom att invandrarservice mot gällande regler betalat fortkörnings­böter, betalat en CSN-skuld och bidrag till internet­abonnemang.
Vid nästa nämndssammanträde ska socialförvaltningens egen utredning vara klar.