Imponeras av integrationsprojekt

Kalmar Artikeln publicerades
Osama Sekar läkare, Mahmoud Rachdan, läkare, George Abosocmra, tandläkare, Khaled Rajjo, läkare och Khaled Zaal, läkare, landstingets nystartade språkkurs på Högalid folkhögskola. I fredags träffade de kronprinsessan Victoria och prins Daniel
Foto:Mats Holmertz
Osama Sekar läkare, Mahmoud Rachdan, läkare, George Abosocmra, tandläkare, Khaled Rajjo, läkare och Khaled Zaal, läkare, landstingets nystartade språkkurs på Högalid folkhögskola. I fredags träffade de kronprinsessan Victoria och prins Daniel

Victoria har fullt fokus på integration. Kronprinsessparet var i Kalmar för att hitta goda exempel på mottagande av nyanlända. Det gjorde de.

För tre veckor sedan var kronprinsessan tillsammans med kungen i Bryssel för att träffa representanter för flyktingorganisationer. Någon vecka senare var de hos Sveriges kommuner och landsting för att få rapport om kommuners mottagande. I måndags besökte de Migrationsverket i Malmö och under fredagen kom hon i sällskap med prins Daniel till Kalmar för att lära sig mer om språkutbildning och etablering på arbetsmarknaden. Kronprinsessan har fullt fokus på integrationsfrågor.

– De stora flyktingsströmmarna är en av vårt lands, och för den delen världens, största utmaningar. UNHCR pratar om 50 miljoner flyktingar och vi får många nya svenskar i vårt land. Vi måste diskutera hur vi på bästa sätt kan lotsa dem in i samhället, säger kronprinsessan Victoria.

  Första stopp på fredagens halvdagsbesök var Högalid folkhögskola. Landstinget har här en unik utbildning i svenska för de nyanlända som har någon form av vårdlegitimation. Kronprinsessparet fick en kort introduktion men ägnade mest tid åt att följa en svenskalektion.

  Landstinget försökte genom Migrationsverket ta reda på vilken utbildning nyanlända har, men stoppades av sekretesskäl. Då gjorde de sin egen utredning, detta i samband med att de asylsökande genomgick sin obligatoriska hälsoundersökning. Så nu vet de vilken kompetens som finns bland flyktingarna. Detta har nu lett till att landstinget plockat ut 14 deltagare till kursen. Först en intensivkurs i svenska som följs av praktik.

  Osama Sekar kom från sexmiljonerstaden Aleppo i Syrien för ett halvt år sedan. Han är en av dem som går den kursen. Det har han gjort i tre veckor och insisterar på att vi ska ta intervjun på svenska. Det är förvånande hur bra det går.

  – Jag trivs med utbildningen. Men jag vill komma i gång och jobba så fort jag kan. Jag pratar arabiska, ryska, ukrainska, engelska, lite rumänska. Så svenska ska inte vara några problem, säger han.

  Han har arbetat i 20 på de stora sjukhusen i Syrien och även fem år i Ukraina.

  Men det går nog tyvärr inte så snabbt som han önskar sig. Även om landstingets språkutbildning innebär att han kan jobba parallellt med processen att godkänna hans examina, så lär det ta flera år innan han kan få sin svenska läkarlegitimation.

  – Vi måste hitta valideringsmodeller så vi kan korta den här tiden. Här kommer det färdiga läkare och det finns ett behov, de är bara en resurs, säger prins Daniel.

  Även om kronprinsessparet är väldigt engagerade i frågan har de, trots sin ställning, konstitutionella begränsningar att påverka. Under fredagen lyssnade de intensivt, ställde frågor och antecknade.

  Så varför gör ni det här?

  – Vi ser oss kanske mest som ambassadörer för goda idéer och som informationsbärare, säger prins Daniel. Vi för kunskap vidare.

  – Det finns så många goda krafter som gör så mycket bra. Det handlar heller inte bara om copy-paste utan även hitta samverkansmöjligheter, säger kronprinsessan.

  Resurshuset är en verksamhet som lyder under socialförvaltningen och arbetar med dem som står längst ifrån arbetsmarknaden. Kronprinsessparet hann också med ett besök på verksamheten. Närmare 60 procent av deltagarna lyckas skapa en egen försörjning efter ett deltagande här.

  – Jag är kamrer från Irak. Snart kanske det löser sig med att jag får praktik på en revisionsbyrå. De som jobbar här har väldigt mycket kontakter och vill gärna hjälpa mig, säger Athraa Ahmed.