I villan har tiden stått stilla sedan 1975 – nu säljs retrovillan

Den som passerar tegelvillan på Rocknebys paradgata, Ryssbyvägen, höjer inte direkt på ögonbrynen. Men bakom ytterdörren döljer sig en svunnen tid. Ett kliv in hallen slungar dig tillbaka fyra decennier. Ett snabbt ögonkast noterar medaljongtapeter, röda sammetsgardiner och den klassiska awab-pallen som fanns i de flesta kök. Välkommen tillbaka till 1975.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Rockneby • Publicerad 14 mars 2023 • Uppdaterad 19 mars 2023
Huset i Rockneby ser likadant ut nu som 1975. Nu ska det säljas. Camilla Henningsson med pappa Björn Henningsson i gillestugan.
Huset i Rockneby ser likadant ut nu som 1975. Nu ska det säljas. Camilla Henningsson med pappa Björn Henningsson i gillestugan.Foto: Mats Holmertz

Tillsammans med sin far och lillebror Per-Olof drev Arnold Henningsson HP:s livs Rockneby. Bredvid, på Ryssbyvägen, byggde han och hustrun Beritz ett hus 1957. 23 år senare byggde paret ut men de senaste 48 åren har ingenting gjorts. Allt i huset är original från mitten av 1970-talet. Beritz dog för några år sedan och strax innan årsskiftet gick Arnold Henningsson bort, 101 år gammal.

Nu är huset till salu. Barnbarnet Camilla Henningsson har sedan barnsben utforskat varenda vrå av det spännande huset som aldrig tycks ta slut. Bakom varje rum, döljer sig ett nytt.

– Jag hittade en gammal bild från att jag var tre år 1976. Farmor sitter här i köket med en knut på huvudet och min mamma bredvid. Det var exakt samma duk, tavlor, gardiner och allting var precis likadant som det ser ut nu, säger Camilla Henningsson.

– Jag har tillbringat otroligt mycket tid här hos min farmor och farfar. Det är som mitt hem också.

Ner för den bruna heltäckningsmattabeklädda trappan breder gillestugan, eller om man vill kalla det sällskapsrum, ut sig till höger. Det är inte utan att man kan se framför sig män med breda mustascher och utsvängda byxor och kvinnor i blommiga långklänningar och broderade blusar i den stora hörnsoffan.

Tapeten ser ut att vara gjord av någon typ av stampad halm.

– Farmors bror hade en måleributik och jag tror att den är importerad från Israel eller något liknande. Farfar berättade att det var kamelskit på den från början.

Granne med gillestugan ligger inomhuspoolen som garanterat var exklusivt 1975. Korkväggar och korktak ramar in rummet.

– Det suger inte åt sig fukt. Det har funnits en tanke i allt, säger Björn Henningsson som är son till Arnold och Beritz och är uppväxt i huset.

bild 1/11
Sammetsgardiner hänger i hallen.
Camilla Henningsson i trappan ned till gillestugan.
Två droppliknande lampor av okänd design hänger över poolen som har varit tömd de senaste 15 åren.
Korkvägg och tak ramar in poolrummet.
Tre sollampor hänger i ett av rummen. En föregångare till solarium.
Medaljongtapeter och en lampskärm från Marimekko.
En sådan här konservöppnare fanns i många kök på 1970-talet.
Den klassiska awab-pallen.
I källaren. Camilla och Björn Henningsson.
En välkänd soffgrupp från 1970-talet.
Sammetsgardiner hänger i hallen.
Camilla Henningsson i trappan ned till gillestugan.

Mycket är väl bevarat men paret Henningsson var absolut inte pedantiska. Dörren stod alltid öppen och alla var välkomna in på en kopp kaffe eller en bit mat.

– Det har säkert funnits en tanke med allt de har köpt in till huset men sedan var de inte prylgalna direkt. De har köpt en sak och den har sedan stått kvar, säger Camilla Henningsson.

I ett av rummen hänger föregångaren till 80-talets solarier. Nämligen tre sollampor.

– Visst är det lite vemodigt att sälja. Det är ett väldigt speciellt hus, så jag hoppas att det blir någon som uppskattar det, tar väl hand om det och inte blåser ut det fullständigt, säger Camilla Henningsson.

– De var verkligen glada och stolta över sitt hus, säger Björn Henningsson.

Daniel BogeforsSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.