I dag vajar fanorna

Trumpetfanfar, flagghissning och välkomstceremoni för nya svenska medborgare. Nationaldagsfirandet i Kalmar har hittat sin form.
Kalmar • Publicerad 6 juni 2013
Foto: 

– Årets festligheter följer i stora drag samma program som vi använt oss av under några år nu. Det är, självklart, en ny högtidstalare och andra artister. Men själva programmet är likt tidigare år.

Sara Svensson är informatör på Kalmar kommun. Hon har tillsammans med några kollegor satt samman programmet för nationaldagsfirandet.

Årets högtidstal håll av landshövding Stefan Carlsson. Och från Monokrom kommer artisterna 7 inch Love och Penny Sjögren.

– Det ska bli spännande att höra Stefan Carlssons tal, han är en intressant person med många tankar och idéer. Även artisterna från Monokrom, som jag inte lyssnat på själv, sägs vara väldigt duktiga, säger Sara Svensson.

Dagens stora festlighet äger rum på Stadshotellet när kommunfullmäktiges ordförande, Roger Kaliff (S) välkomnar drygt 60 nya svenska medborgare till Sverige och Kalmar.

De nya medborgarna firas med tårtkalas och får ett diplom och en liten svensk flagga i trä som bevis för att de nu är svenskar.

– Välkomstceremonin brukar vara väldigt uppskattad. Många av de som välkomans har med sig sina familjer och ser denna dag som en stor och viktig händelse, säger Sara Svensson.

Mats Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.