Annons

I dag går de ut i strejk

De har 72 år i yrket tillsammans. Deras grundlön varierar mellan 15 600 och 16 500 kronor i månaden
Kalmar • Publicerad 5 maj 2003

- Jag säger inte vad jag tjänar i vanliga fall, berättar Liselott Kindeland, undersköterska på avdelning 32, geriatriska kliniken.

En rimlig ingångslön vore 18 000-19 000 kronor och en rimlig lön efter 25 år vore 20 000-21 000 anser undersköterskorna.

Annons

På sätt och vis tycker de det att det känns pinsamt att berätta om lönenivån. Den nivå som gör att samtliga på avdelningen tagits ut i strejk från och med i dag.

Eva Saur började arbeta 1979, motsvarande ingångslön är i dag 15 000 kronor. Det betyder att hennes 24 år i yrket värderas till 750 kronor, inklusive de andra meriter hon skaffat sig genom åren.

- Folk tror att jag ljuger när jag säger vad jag har i lön.

Carina Johansson, 23 år i yrket, tjänar mest av de tre, 16 650 kronor. Hon uppfyllde de rätta kriterierna en gång när hon drog ifrån i lön från sina tre kollegor.

- Jag släpar efter eftersom jag jobbat natt, berättar Liselott Kindeland.

Svårt locka nya till vården

Föräldralediga är en annan grupp som tappat i löneutveckling.

- Just det faktum att man alltid ska släta över orättvisor gör att det är svårt att ge bra betalt till andra med högre lön som också skulle behöva ett rejält påslag, förklarar Eija Lastikka, klubbordförande för Kommunal på sjukhuset.

Förra gången den lokala potten fördelades handlade det i snitt om 450 kronor.

- Det är ju omöjljigt att höja löner med den summan, anser hon. Det räcker till inflationsskydd, och så blir det lite kaffepengar över.

Annons

Med dåligt betalt är det svårt att locka folk till yrket. Samtidigt har det varit anställningsstopp i många år på landstinget för gruppen undersköterskor.

- Du ser, vi har inga unga människor på avdelningen längre. Alla är i vår ålder, berättar de tre undersköterskorna.

Vore det inte för jobbets skull, för människorna de vårdar och för kollegerna skulle de ha sett sig om efter andra jobb för länge sedan. Arbetsplatsen domineras av kvinnor.

- Du får inga män hit så länge lönen är så här låg. Och vore det så att män hade det här jobbet skulle lönen aldrig ha varit så här låg, slår de tre fast.

- Det är tufft för ensamstående att klara sig, berättar Carina Johansson.

- Ja, tänk om jag blev ensam på min deltidslön. Kan jag få en heltid?

Liselott Kindeland ställer frågan som så många i hennes omgivning ställt sig till klubbordföranden.

- Nej, det finns ju inga garantier. Men visst är det en mänsklig rättighet att få ha en heltid i botten om det kniper. Att få ha den tryggheten är oerhört viktigt. Jag vet att många kan tänka sig att gå upp i tid och jobba på en annan avdelning om det inte finns jobb just på den avdelningen där man är anställd.

65 från Kommunal

På avdelning 32 jobbar 25 undersköterskor, 15 sjuksköterskor och två läkare. I dag har alla undersköterskor gått hem. En del står som strejkvakter utanför sjukhusets entréer för att berätta om sina arbetsvillkor.

Annons

Det är sammanlagt 65 kommunalare som strejkar.

Avdelningen har fått dra ned på antalet vårdplatser, från 24 stycken till 16. Det kan bli bekymmer samt för parkinsonpatienter, demenspatienter och andra som annars får vård och omtanke av de 25 undersköterskorna.

Lotte Lundgren
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons