Hundbajs upprör i Smedby

Boende i Smedby har tröttnat på folk som struntar att plocka undan hundbajs efter sina hundar.
– Plocka upp skiten efter era hundar, hälsar Lotta Franzén.
Kalmar • Publicerad 22 mars 2010
Det dräller av hundbajs längs gång- och cykelvägen vid Tackjärnsvägen i Smedby. Nu har boende i området fått nog. ?När någon låter bli att ta upp, påverkas de andra att också lämna kvar bajset?, säger Lotta Franzén.
Det dräller av hundbajs längs gång- och cykelvägen vid Tackjärnsvägen i Smedby. Nu har boende i området fått nog. ?När någon låter bli att ta upp, påverkas de andra att också lämna kvar bajset?, säger Lotta Franzén.Foto: Johanna Eriksson
Inte många meter från dagiset i Smedby ligger stora bajskorvar uppe på snön.
Inte många meter från dagiset i Smedby ligger stora bajskorvar uppe på snön.Foto: Johanna Eriksson

Barometern tog en promenad med hundägaren Lotta Franzén i Smedby. Det gällde att hålla koll på var man satte fötterna under de tio minuterna längs gång- och cykelvägen vid Tackjärnsvägen i riktning mot skolan. Med jämna mellanrum låg stora högar med hundbajs uppradade längs vägen. Ibland låg hundskiten i vägkanten, ibland uppe på ett stenröse intill vägen.

– Vi brukar ha en del hundbajs, men nu i vinter har det varit extremt. Folk tror att det försvinner i snön, säger Lotta Franzén.

Hon brukar dagligen gå ut med familjens whippet Elvis. Allt hundbajs har försvårat hennes hundpromenader.

– Vi har problem med vår hund, ibland vill han äta hundbajset, en ful ovana. Jag är rädd att han ska få parasiter och mask, säger Lotta Franzén.

Inom ett område på 400 meter finns inte mindre än fyra papperskorgar avsedda för hundavföring. Ändå syns flera svarta plastpåsar som slängts längs vägen. I närheten av skolan mötte vi Carina Jeansson, som också var ute på hundpromenad.

– Det värsta är när man ser plastpåsar. De bemödar sig att plocka upp bajset, ändå slänger de påsen, säger hon.

Skolan gör att många barn befinner sig i området.

Inte många meter från dagiset ligger stora bajskorvar uppe på snön.

– Det är ingen måtta på det här. När någon låter bli att ta upp, påverkas de andra att också lämna kvar bajset, säger Lotta Franzén.

– Det är ändå hundarna som drabbas. Folk tycker illa om hundarna och de riskerar att bli sjuka, säger hon.

Jonatan Bergöö
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.