GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hundägare positiva till koppeltvång

Koppeltvånget i Kalmar blir begränsat. Bara de mest centrala delarna berörs i förslaget och hundägare verkar positiva. Men hur är det med Kalmarsundsparken, är det egentligen en park?
Kalmar • Publicerad 14 april 2010
Åke Rundblom går dagliga rundor med sin Atlas.
? Det är mest för hans egen skull som jag vill ha honom kopplad han är rätt vild. För mig betyder inte koppeltvånget ingenting i sak. Han är aldrig lös när vi är ute och går.
Åke Rundblom går dagliga rundor med sin Atlas. ? Det är mest för hans egen skull som jag vill ha honom kopplad han är rätt vild. För mig betyder inte koppeltvånget ingenting i sak. Han är aldrig lös när vi är ute och går.
Foto: Anders Johansson
Patrik Gustavsson med sin hund Bozko på Kattrumpan. Snart får han inte längre låta honom springa fritt. 
? Jag tycker det är bra med koppeltvång, träffar Bozko en annan hane kan det gå illa, säger han.
Patrik Gustavsson med sin hund Bozko på Kattrumpan. Snart får han inte längre låta honom springa fritt. ? Jag tycker det är bra med koppeltvång, träffar Bozko en annan hane kan det gå illa, säger han.
Foto: Anders Johansson
Jimmy Larsson och åtta veckor gamla Bongo i stram koppel.
Jimmy Larsson och åtta veckor gamla Bongo i stram koppel.
Foto: Anders Blank
Karin Keppes har alltid Bally i koppel. Hennes favoritpromenad är rund Kalmarsundsparken som inte omfattas av koppeltvånget. 
? Det är inte så ofta längre som man ser lösa hundar. Ägarna har blivit mycket bättre. Jag tycker det är bra med koppeltvånget.
Karin Keppes har alltid Bally i koppel. Hennes favoritpromenad är rund Kalmarsundsparken som inte omfattas av koppeltvånget. ? Det är inte så ofta längre som man ser lösa hundar. Ägarna har blivit mycket bättre. Jag tycker det är bra med koppeltvånget.
Foto: Frida Bergström
Sivert Gustavsson tycker det kommer att bli jättebra med krav på koppel.
? Jag är rädd för Spikes skull när det kommer lösa shäfrar mot honom, säger han.
Sivert Gustavsson tycker det kommer att bli jättebra med krav på koppel. ? Jag är rädd för Spikes skull när det kommer lösa shäfrar mot honom, säger han.
Foto: Anders Johansson

En seglivad fråga ser ut att nå en lösning. Kravet på koppeltvång. Frågan fick sin första politiska hantering igår och där var alla överens om ett begränsat tvång inom de centrala delarna av Kalmar.

Förslaget innebär att det är exempelvis tillåtet att låta hunden vara lös i Djurängen men inte på Bremerlyckan, hunden slipper koppel i Lindsdal men inte på Ängö.

Enligt de lokala ordningsreglerna är det förbjudet att ha hundarna lösa i parker. Men hur är det egentligen med Kalmarsundsparken? Kan man se hela området som en park? – Vi har haft en diskussion och då kom man fram till att Kalmarsundsparken i detta avseende inte ska betraktas som en park, säger kommunchef Roland Karlsson.

Däremot är det förbjudet att ha hundar lösa vid badstranden, detta står redan i de lokala ordningsföreskrifterna. Ytterligare ett tillägg till reglerna är att ägarna måste plocka upp sin hunds avföring.

Koppeltvånget i korthet

- Hundar ska hållas kopplade inom parker och planteringar.

- Hundar ska hållas kopplade på Kvarnholmen, Ängö, i Gamla Stan och Bremerlyckan.

- Avföring som hundar lämnar efter sig på offentlig plats ska plockas upp.

- Förslaget ska upp till beslut i fullmäktige den 26 april.

Anders Blank
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer