HSB storsatsar med renovering i Norrliden

HSB storsatsar på sina 689 lägenheter i Norrliden. På tisdag drar ett projekt i gång som i slutändan kommer att förändra hela området.
Kalmar • Publicerad 9 oktober 2010
Börje Nilsson, vd HSB Sydost, har fått i uppdrag att se över ett utvecklingsprogram för bostadsföretagets alla 689 lägenheter i Norrliden.
Börje Nilsson, vd HSB Sydost, har fått i uppdrag att se över ett utvecklingsprogram för bostadsföretagets alla 689 lägenheter i Norrliden.Foto: Mats Holmertz
Foto: 

– De boende i området ska naturligtvis få tycka till. Det är viktigt att folk trivs i Norrliden och vill bo där länge, säger Börje Nilsson, vd för HSB Sydost.

HSB Sydost har fått i uppdrag av styrelsen att se över ett utvecklingsprogram för Norrliden. Bostadsföretaget har i nuläget 689 lägenheter med cirka 1 600 boende i området. Hyreshusen har hunnit avverka 40 år och det finns en hel del att ta tag i. Bland annat är köksutrustningen i många lägenheter gamla och inte bytta sedan de sattes in. Det största problemet är ändå inneklimatet där det är svårt att få någon jämn temperatur. Vissa rum är kalla medan andra är varma.

– Vi vill inte dutta omkring och göra småjusteringar, det blir för dyrt i längden. Det är bättre att få in en samlad bild av vad som ska förändras och sedan lägga upp en plan, säger Börje Nilsson.

På tisdag kommer representanter från Kalmar kommun, Hyresgästföreningen, interna experter inom HSB och folk som jobbar ute i Norrliden att samlas för en workshop.

– Vi vill formulera en vision för hur Norrliden ska se ut exempelvis 2020. Att vi sätter upp ett sådant långt tidsperspektiv är för att vi vill få folk att tänka utanför boxen. Vi ska titta på tillgänglighet, klimat, energi och utemiljö.

– Norrliden är ett fantastiskt bostadsområde – bland de bästa lägenhetslösningarna som finns faktiskt. Det är också fantastiskt med sina enorma gröna ytor mellan husen. Sådant byggs inte i dag. Men hur det tekniskt är byggt är en helt annan sak, säger Börje Nilsson.

Senare i processen är tanken att även de boende i Norrliden ska få tycka till hur deras framtida boende ska se ut.

– 689 lägenheter har respekt med sig. Men vi vill inte göra några snabba åtgärder så att hyrorna skenar i väg och att folk inte vill bo i våra lägenheter.

Hur ska det finansieras?

– Vi får titta på vilka investeringar som vi vill göra och hur det ska finansieras. Det gäller att hitta kreativa lösningar.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.