Hon bakar Sveriges godaste ostkaka

SM i ostkaka avgjordes på Ostkakans dag på söndagen i Vimmerby.
Kalmar • Publicerad 14 november 2010
Ingela Bäck gör Sveriges godaste ostkaka. 
Sven Lindgren och Jan Johansson står bredvid. 
Taget av Johan Sjöberg.
Ingela Bäck gör Sveriges godaste ostkaka. Sven Lindgren och Jan Johansson står bredvid. Taget av Johan Sjöberg.Foto: Privat
Foto: 

Tio finalister samlades på Astrid Lindgrens Värld för att tävla om vem som har den bästa ostkakan i Sverige.

Ingela Bäck från Nässjö vann med motiveringen: "Årets ostkaka känns rund och mjuk och med mild smak av bittermandel, vilken känns i näshålan och hela gommen fylls av längtan efter småländsk klarbärssylt och grädde därtill".

Som pris vann hon blommor och en glaspjäs av Mats Jonasson. Dessutom kommer hon få baka ostkaka till alla gäster på årsmötet för Ostkakans vänner i mars.

Tvåa kom Stig Altmark från Ingatorp och trea blev Ulla Nilsson från Vimmerby. Juryn bestod bland annat av landshövdingen i Kalmar, Sven Lindgren.

Dessutom utsågs Lisa Syrén från radioprogrammet "Ring så spelar vi" till Årets Smålandsambassadör för hennes spridda marknadsföring av Småland.

Kristin Ekstrand
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.