Stor polisinsats när länssjukhuset spärrades av

Länssjukhuset i Kalmar spärrades av och säkerhetsläget höjdes efter en ”ordningsstörning” på söndagen.
Enligt polisen ska ett 50-tal personer ha försökt bereda sig tillträde till en avliden patient.
Kalmar • Publicerad 5 november 2017 • Uppdaterad 6 november 2017
Länssjukhuset i Kalmar.
Länssjukhuset i Kalmar.Foto: Anders Johansson

Vid 11-tiden på söndagsförmiddagen tvingades länssjukhuset i Kalmar att larma polisen sedan många personer försökt ta sig in till en avliden patient. Det har förekommit olika uppgifter om antalet personer men som mest ska det ha rört sig om ett 50-tal, enligt polisens ledningscentral i Malmö. Enligt Kalmarpolisen ska det ha rört sig om släktingar till den avlidne som ville se kroppen.

– Det har varit många besökare som tagit sig till sjukhuset för att se patienten. Då har det uppstått ordningsproblem och väktare har haft det väldigt jobbigt och tillkallat polis, säger Fredrik Bratt, pressinformatör på polisens ledningscentral i Malmö, och fortsätter:

– Det är inte kopplat till något våldsbrott eller någon fotboll eller idrott utan det ska vara någon form av tradition; Att man av tradition ska besöka en person på det sättet, att det är viktigt att man kommer dit.

Flera polispatruller skickades till platsen för att lugna ner den hotfulla stämningen. Samtidigt spärrades sjukhuset av och säkerhetsläget höjdes.

– Vi har haft personal från hela regionen som varit involverade på något sätt. Kalmar har inte klarat det själva utan vi har fått hjälpa till med resurser, säger Fredrik Bratt.

Vid 13.20-tiden var situationen på sjukhuset ”hanterbar”, enligt polisen. Ett par timmar senare beskrevs den som lugn.

Sjukhuset var dock fortfarande avspärrat och tillgängligheten begränsad. Detta ska dock inte ha påverkat allmänhet som behövt vård eller sökt akut hjälp.

I samband med händelsen intog även sjukhuset stabsläge där sjukhusledningen, tillsammans med bland annat polisen, jobbade för att lösa problemet.

Vid 20-tiden uppgav polisen att sjukhuset fortfarande var avspärrat och att det är oklart hur länge det kommer att vara det. Lägesutvecklingen följs timme för timme.

Är polisen kvar på platsen?

– Vi befinner oss i närområdet och har en speciell resurs avsatt för att hjälpa och stötta sjukhuset om det skulle komma tillbaka många besökare och en liknande situation skulle uppstå. Det är ordningsvakter och väktare på sjukhuset och det ska fortfarande vara avspärrat, säger Fredrik Bratt.

Ingen person skadades i samband med händelsen och ingen person frihetsberövades heller. En person är däremot misstänkt för att ha spottat en väktare i ansiktet. Brottet rubriceras som förgripelse mot tjänsteman.

Vid 22-tiden berättar Fredrik Bratt att det är fortsatt lugnt på platsen men att väktare och ordningsvakter fortfarande kontrollerar vilka som släpps in på sjukhuset.

Strax före klockan 01.30 meddelar Kalmarpolisen att bevakningen kommer att fortsätta hela natten till måndagen.

Anton LernstålSkicka e-post
Peter Karlsson
Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.