Annons

Högre förbrukning av vatten i Kalmar än vanligt: ”Ansträngt läge”

Torkan håller i sig och vattnet sinar. I några områden i Kalmar kommun slår kapaciteten för vattenverket i taket och utvecklingen är oroväckande, enligt Jörgen Ljungholm. Nu vädjar Kalmar Vatten om att spara på vattnet.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Kalmar • Publicerad 9 juni 2023

Det har inte regnat på flera veckor och prognosen talar om mer sol och ingen nederbörd. Under perioden i samband med skolavslutningar och fram till midsommar används vanligtvis mycket vatten. Kalmar Vatten ser att det är en högre förbrukning i år än de senaste åren.

– Vårt vattenverk är hårt ansträngt nu. Vi behöver hjälpas åt för att undvika bevattningsförbud, säger Jörgen Ljungholm, chef på avdelning Dricksvatten på Kalmar Vatten.

Annons

Hur illa är det jämfört med de senaste åren vid den här tiden?

– Vi har ett bättre utgångsläge än 2018. Under hösten och vintern har det kommit okej med vatten för grundvattenbildningen, men det vi ser är att prognosen är en varm sommar och fortsätter den här trenden med högt vattenuttag måste vi införa bevattningsförbud, berättar Jörgen Ljungholm.

Men det är inte brist på vatten i vattentäkten i Nybroåsen där vattnet hämtas till Kalmar och Torsås kommun.

– Vi har inte kritiska grundvattennivåer, men tar höjd för ett scenario som eventuellt kan hända. Om det skulle bli en varm och torr sommar och därefter sker det ingen återhämtning under hösten och vintern. Då får vi bekymmer. Det var det som hände inför sommaren 2016 och vattenbristen blev stor framförallt på Öland.

Varför inför ni inte bevattningsförbud direkt?

– Vi tror inte på generella bevattningsförbud så fort det blir varmt, eftersom det då finns en risk för att det blir slentrian. Vi inför förbud när det verkligen behövs, säger Jörgen Ljungholm och tillägger:

– Vi vill att alla tänker på och respekterar att vatten är ett livsmedel och uppmana alla att vara smart med ditt vatten och använda det på rätt sätt.

Fakta

Tips för att spara på vattnet

Låt gräsmattan vara gul, den kommer repa sig när regnet väl kommer. Vattna blommor och växter med vattenkanna tidig morgon eller sent på kvällen så att inte vattnet dunstar bort. Undvik att fylla poolen med trädgårdsslang, använd istället en speditör. Undvik också att tvätta fasad, altan och tak just nu.

Källa: Kalmar Vatten.

Daniel BogeforsSkicka e-post
Anna BorgSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons