Historisk utställning knöt samman band

- Utställningen är väldigt fin. Jag tycker det är väldigt roligt att vi har möjligheten att visa upp den nära kontakt vi hade länderna Sverige och Polen emellan.
Kalmar • Publicerad 12 maj 2003

Kung Carl XVI Gustaf var mycket nöjd när han vandrade runt i Kalmar slott och tittade på utställningen Tre Kronor och den Polska Örnen, blod och Kärlek under 300 år. En utställning som spänner över tiden från Gustav Vasa till Gustav III.

Efter väldigt mycket arbete invigdes utställningen på lördagseftermiddagen under stor pompa och ståt.

Att utställningen, som visar på de historiska relationerna mellan Sverige och Polen, röner ett stort intresse bevisades bland annat av att såväl kung Carl XVI Gustaf som Polens president Aleksander Kwasniewski deltog vid invigningen.

Hoppas på fortsatt samarbete

I sitt invigningsanförande tog Aleksander Kwasniewski också upp dagens samarbete länderna emellan.

- Jag hoppas att samarbetet oss emellan inom det medicinska området ska fortsätta och utvecklas, sade president Aleksander Kwasniewski.

Ett uttalande som fick den vid invigningen närvarande Gert Wollinger, landstingsledamot för socialdemokraterna, att le förtjust.

Den formella invigningen av utställningen, som för övrigt visades på det kungliga slottet i Warszawa 2002, stod inte någon av de prominenta gästerna för.

När de högtidliga talen av kommunfullmäktiges ordförande Roger Kallif, president Kwasniewski, Andzrej Rottermund, chef för Kungliga slottet i

Warszawa och projektledaren för utställningen i Kalmar, Lars Andersson, var avklarade steg två tioåriga barn upp på scen.

Tioåringar från varsitt land

- Utställningen vi nu inviger är vår dåtid, vi själva är vår nutid och dessa två barn, Tea Jahrehorn och Edward Fenn, är vår framtid, sade invigningsceremonins moderator, slottchef Odd Zschiedrich.

De två barnen representerade varsitt land, Tea Jahrehorn Sverige och Edward Fenn, som är polsk medborgare, Polen.

Tillsammans knöt de ihop fyra sidenband, ett gult och ett blått samt ett vitt och ett rött. En symbolisk handling för att visa på de nära banden mellan Sverige och Polen.

- Nu är invigningen invigd, förklarade Tea Jahrehorn på svenska och Edward Fenn på polska.

Isig presskonferens

Om den polske presidenten Aleksander Kwasniewski så här långt var på ett strålande humör visade han upp en betydligt isigare sida vid den efterföljande presskonferensen.

När frågorna från medierna visade sig handla om EU och de polska planerna på att sända trupper till Irak avslutades helt enkelt presskonferensen.

- Vi sänder trupper till Irak, precis som vi tidigare gjort till bland annat Balkan och Afghanistan, som en solidaritetsgest. Vi

i Polen vet hur det är att stå ensam. Det gjorde vi både före och under andra världskriget, sade Aleksander Kwasniewski, som också förklarade att han tror väldigt mycket på ett polskt EU-medlemskap.

- Vi är som land en intressant partner. Vi har 40 miljoner invånare, vår befolkning är ung. Det finns stora möjligheter med ett medlemskap.

Att Polens ålderdomliga jordbruksnäring skulle bli ett problem ville Aleksander Kwasniewski inte alls kännas vid.

- Problem med jordbruket är inte problem som bara finns i Polen, det finns i hela Europa. Men vi har under 15 år arbetat hårt för att modernisera vårt jordbruk, det arbetet kommer att fortsätta. Det kommer att innebära beslut som inte alltid kommer att vara populära. Men detta arbete är nödvändigt, sade Aleksander Kwasniewski innan han plötsligt meddelade att nu var presskonferensen slut.

Mats Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.