Hiss(n)ande toppjobb

Kalmar FF klättrar i tabellen. Då blir det roligare för Björn Andersson att åka hissen upp till taket på gamla vattentornet och hissa flaggorna.
Kalmar • Publicerad 14 maj 2014
Björn Andersson hissar KFF:s flagga på gamla vattentornet.
Björn Andersson hissar KFF:s flagga på gamla vattentornet.Foto: Mats Holmertz
Foto: 
Stans bästa utsikt finns på toppen av gamla vattentornet. Det vet Kalmar FF:s säkerhetschef Björn Andersson. Varje gång FF spelar hemmamatch hissar han flaggorna på vattentornet för att höja fotbollstemperaturen i Kalmar.
Stans bästa utsikt finns på toppen av gamla vattentornet. Det vet Kalmar FF:s säkerhetschef Björn Andersson. Varje gång FF spelar hemmamatch hissar han flaggorna på vattentornet för att höja fotbollstemperaturen i Kalmar.Foto: Mats Holmertz
Kalmar FF:s flaggor på toppen av gamla vattentornet breder ut sig i vinden. Varje gång KFF spelar hemma hissar säkerhetschefen Björn Andersson flaggorna för att höja fotbollstemperaturen i Kalmar.
Kalmar FF:s flaggor på toppen av gamla vattentornet breder ut sig i vinden. Varje gång KFF spelar hemma hissar säkerhetschefen Björn Andersson flaggorna för att höja fotbollstemperaturen i Kalmar.Foto: Mats Holmertz

– Det här tröttnar man aldrig på. Titta på den här utsikten. Helt fantastiskt.

Kalmar FF:s säkerhetschef, Björn Andersson, har ett lite annorlunda extraknäck. Varje gång FF spelar hemmamatch pryder han flaggstängerna uppe i gamla vattentornet med de röda flaggorna.

– Här blåser det alltid. Ibland är det så kallt att fingrarna blir blåa. Men ofta bara njuter jag av att åka upp hit.

Gamla vattentornet på Kvarnholmen är unikt på flera sätt. Det byggdes vid sekelskiftet och hamnade mitt i stan, till skillnad från många andra vattentorn som ligger en bit utanför stadskärnan. Det är lättare att frakta vatten till dem då.

Men Kalmar är platt, mycket platt. Och kullen som vattentornet står på är Kalmars högsta, tio meter över havet.

Det gör att toppen på vattentornet blir den högsta utkikspunkten i kommunen. Med sina 65 meter slår den till och med nybyggda foderfabriken på Tjärhovet.

– Egentligen borde man låta turister komma upp hit. Det hade varit en turist­attraktion som heter duga, säger Björn Andersson.

– Men det går inte för brandsäkerheten.

Själv är han gammal brandman och van vid höga höjder. Det betyder dock inte att han är trött på utsikten. Att ta hissen upp de 15 våningarna ser han nästan alltid fram emot – även om det kan vara rätt kallt vissa dagar.

– Inte så många vet att det är jag som hissar flaggorna. Men jag bor inne i stan, så det här är mest praktiskt.

– Folk tycker att det är kul att se flaggorna på matchdagen och många förväntar sig det nu. Häromdagen när Wings for life flaggade i stället undrade många vad som hade hänt.

Att tillåta föreningar att flagga är en del i Kalmarhems strategi för land­märket mitt i centrum. Alltsedan byggnaden gjordes om till lägenheter för 30 år sedan har syftet varit att ta vara på den naturliga blickpunkt som tornet är.

– Vi smyckar exempelvis tornet till lucia, säger Kalmarhems vd Bibbi Johansson. Det brukar vara väldigt uppskattat.

Gamla Vattentornet

Byggtid: 1887-1900.

Arkitekt: Hans Hedlund.

Vattenkapacitet: 483 kubikmeter.

Togs ur bruk: 1972.

Hyresrätter: Från och med 1983. Innehåller elva lägenheter i Kalmarhems regi.

Jesper Ericson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.