Hilmansson positiv till folkomröstning om Linné

Arkitekttävlingen är avblåst, tidsplanen förskjuten och exakt hur det blir med Linnés nya lokaler vet ingen.
Nu vill Inger Hilmansson (FP) se en folkomröstning.
Kalmar • Publicerad 9 juli 2012
Foto: Paul Madej

Barometern har tidigare rapporterat om en pågående namninsamling för en folkomröstning om Linnéuniversitetets lokalisering i Kalmar. En nedlagd arkitekttävling och ett uteblivet informationsmöte senare ställer sig Inger Hilmansson bakom insamlingen.

– Det är inte vi som har tagit initiativ till den, det är engagerade medborgare men jag är positiv till en folkomröstning.

Dessutom behövs information till allmänheten, menar Hilmansson.

– Det är märkligt för det går fram och tillbaka hela tiden. Först skyndar man på och sen drar man plötsligt tillbaka. Därför behöver vi ett informationsmöte för allmänheten i Kalmarsalen.

Den arkitekttävling för Linnéuniversitetets planerade nybygge på Fredriskans som var menad att inledas i början på juli avblåstes plötsligt bara veckor innan start

– Vi avvaktar med den. Det kommer att bli en arkitekttävling men inte nu, säger Bo Bergbäck, ordförande i Linnéuniversitetets styrgrupp som leder arbetet med de nya lokalerna.

Det plötsliga beskedet om tävlingen kom efter att kommunen beslutade att utreda, och eventuellt ändra, detaljplanen för Ölandshamnen. Bergbäck verkar dock inte orolig över att något ska komma att påverka planerna att bygga universitetslokaler, varken i hamnen eller på Fredriksskans.

– Det är fortfarande tanken att vi ska ligga i Ölandshamnen och på Fredriksskans. Det blir några månaders försening, men de här månadernas försening tror vi inte spelar så stor roll.

Anders Åkerman, initiativtagare till namninsamlingen, tänker driva frågan vidare.

– Nu står det lite still under sommaren men i höst drar vi i gång igen.

Förutom fortsatt namnsamlande har Åkerman börjat planera för en paneldebatt om universitetets placering i september. Alla politiska partier är bjudna, och några har redan svarat ja. Åkerman vill dock inte avslöja vilka förrän svarstiden gått ut.

Tor Gasslander
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.