Henriksson går till motangrepp

- Från Kalmar kommuns sida kommer vi aldrig att acceptera en nedläggning av fängelset.
Kalmar • Publicerad 9 december 2005

Kommunalrådet Kjell Henriksson (s) går i dag till motangrepp mot förre kriminalvårdschefen Lars Berggrens uppgifter i onsdagens Barometern-OT.

I sin avskedsintervju framförde Lars Berggren besvikelse över lokala poli-

tikers passivitet när det gäller fängelsets framtid. Han är rädd att den framtida satsningen på grund av arbetsmarknadsmässiga skäl ska förläggas

till Västervik.

Bakgrunden är det förslag till ett nytt fängelse med 200 platser som Kriminalvårdsstyrelsen presenterade förra året. Redan har ett hundratal av dessa hamnat i norra länet. Lars Berggren tror att lokala riksdagspolitikers lobbyverksamhet högt upp i regeringen kan leda till att ytterligare utbyggnader

i framtiden hamnar där. Sam-tidigt som Kalmaranstalten läggs ned.

- Det har jag inte fått några signaler om. Uppgiften är helt ny för mig, säger Kjell Henriksson.

Kommunalrådet tillbakavisar också uppgiften om att kommunen inte gjort något för att få en ersättningsanstalt till Kalmar. Enligt honom har kontakter skett som inte är offentligt kända.

- Vi har gjort flera uppvaktningar under årens lopp, plockat fram ett lämligt byggläge och även erbjudit oss att bli hyresvärd för ett nytt fängelse. Dessutom var jag tidigt personligen i kontakt med statsminister Göran Persson. Då var vi överens, även om han senare delvis snabbt vände på grund av Electrolux nedläggning i Västervik.

Vad gör ni om Lars Berggrens farhågor i framtiden visar sig stämma?

- Självklart är det inget vi accepterar stillatigande. Vi kommer att följa frågan noga, säger Kjell Henriksson.

Personalen på Kalmarfängelset har levt under nedläggningshot många år. Det är något man är van vid.

Inte heller klubbordföranden Roland Urbansson säger sig inte känna till att det finns några nära förestående planer på ytterligare satsningar i Västervik, på Kalmars bekostnad.

- Däremot vet jag att politiker i norra delen lobbar hårt för att det ska bli så. Det tycker jag inte kommunledningen i Kalmar gjort i samma utsträckning. Därför måste båda den och vi inom facket noga bevaka och agera i frågan. Det handlar trots allt om 50-70 anställda, säger Roland Urbansson.

Från fackligt håll planeras inga direkta åtgärder eller uppvaktningar. I stället är det vänta och se som gäller.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.