Hennes insats ska minska fallolyckorna i hemmet

Kalmar kommuns fixargubbe heter Marie Karlsson och hennes insats ska minska antalet fallolyckor.
Kalmar • Publicerad 30 december 2005
Marie Karlsson, Kalmars fixare, beskriver sig själv som händig, positiv och pratglad.
Foto: Sonja Palm
Marie Karlsson, Kalmars fixare, beskriver sig själv som händig, positiv och pratglad. Foto: Sonja PalmFoto: 

I Örebro heter han Fixarhjalmar, i Höganäs och flera andra kommuner heter han Fixarmalte. Nu har även Kalmar fått en fixare. Men här är han en hon som heter Marie Karlsson.

Idén om att omsorgsförvaltningen ska ha en fixartjänst är mer än två år gammal.

Den är sprungen ur en motion som i sin tur var inspirerad av ett projekt som Höganäs kommun har drivit. I Höganäs har antalet fallolyckor minskat med 30 procent efter det att kommunen började iscensatte projektet.

- Vi gör detta främst med tanke på att minska onödigt lidande, säger omsorgnämndens ordförande Steve Sjögren. Jag vet att det har varit mycket snack om att fixartjänsten är bra för samhällsekonomin och kan vi sänka några kostnader är det väl bra, men prioritet ligger på att minska smärta.

Pensionärer Fixartjänsten kommer att vara tillgänglig för alla pensionärer och funktionshindrade i Kalmar kommun med undantag av Södermöre kommundel. Den kommer att vara gratis och vid hård arbetsbelastning kommer de som inte har hemtjänst att prioriteras. Främst kommer hjälpen att bestå av enklare sysslor som att byta glödlampor eller batterier, hänga upp gardiner eller hjälpa till att källsortera.

- Just källsorteringen är ett problem för många äldre, här tror jag att fixaren kan göra mycket, säger Helen Persson som är enhetschef.

Helen Persson är också den som är ansvarig för att jobbet gick till Marie Karlsson.

- Hon är händig men det är inte det som är det viktigaste utan att hon är positiv och har lätt för att prata, säger hon.

Stor erfarenhet Marie Karlsson har arbetat länge som undersköterska och har stor erfarenhet av äldrevård.

- Det ska bli jättespännande och jag är verkligen laddad inför uppgiften, säger hon. Jag har redan blivit kontaktad av några pensionärer som vill ha hjälp.

Och detta veckorna innan hon börjar på riktigt. Måndagen den 9 januari ska hon sätta

i gång. Det är bara några dagar före tjugondag knut och en gissning att hon kommer börja sitt arbete med att hjälpa äldre med att slänga ut julgranen är det nog låga odds på.

- Det kommer att bli full fart direkt, säger hon.

Projektet är på 1,5 år men ambitionen är att permanenta tjänsten efter projekttidens utgång.

Anders Blank
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.