GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

HELA GRANSKNINGEN: Drömhuset blev en mardröm – här hittar du alla delar i vår artikelserie

Det skulle bli drömhuset – i stället har vatten runnit in från gatorna under flera år. I dag är huset fuktskadat och grunden har stora sprickor. Fasaden är flammig och hålen där fönstren borde vara är täckta med byggplast och bruna skivor.
Kalmar • Publicerad 4 december 2021 • Uppdaterad 17 januari 2022
Problemen kring huset i Gamla stan har blivit en segdragen tvist i Kalmar. Nu belyser Barometern-OT turerna. Hur kunde det bli så här?
Problemen kring huset i Gamla stan har blivit en segdragen tvist i Kalmar. Nu belyser Barometern-OT turerna. Hur kunde det bli så här?

Charlotte Åkerlinds villa står obebodd och förfallen mitt i Kalmars hetaste turiststråk, ett stenkast från slottet i Gamla stan. Som ett monument över åratal av konflikter.

Barometerns granskning berättar om jäv som plötsligt försvinner, om myndighetsbeslut som ändras till det motsatta och om en vattenutredning som inte visar verkligheten.

Men vi tar det viktigaste först. Varifrån kommer vattnet som skadat huset? Och vem är ansvarig?

DEL 1: Ännu ingen lösning i sikte – trots översvämningar och utredningar

Vatten från kommunens gator har förstört hennes hus. Det fastslår en rad experter i flera oberoende utredningar. Men Kalmar kommun vill inte ta ansvar för skadorna. Ansvaret är inte utrett, hävdar kommunalrådet Johan Persson (S). Publicerad 2/12 2021.

Röret under Kungsgatan har mindre sprickor, men fungerar visade Kalmar Vattens undersökning. Men vattenutredningen från 2018 visar inte hela verkligheten. FOTO: KALMAR VATTEN
Röret under Kungsgatan har mindre sprickor, men fungerar visade Kalmar Vattens undersökning. Men vattenutredningen från 2018 visar inte hela verkligheten. FOTO: KALMAR VATTENFoto: Privat

DEL 2: Vattnet från två gator togs inte med i kalkylen

Kommunens försvarstal fick länsstyrelsen att backa om Akacian – men breven från Kalmar kommun innehåller både felaktiga och omstridda uppgifter. Publicerad 4/12 2021.

Länsstyrelsen i Kalmar län.
Länsstyrelsen i Kalmar län.Foto: Mikael Eklund

Del 3: Plötsligt kovände länsstyrelsen om vattenproblemen

Först ville länsstyrelsen tvinga Kalmar kommun att lägga ned dagvattenrör i Gamla stan. Ett år senare var kravet som bortblåst. Vid samma tid backade länsstyrelsen och bad kommunen om ursäkt i ett annat ärende som rörde Gamla stan. Publicerad 7/12 2021.

Mellan 2017 och 2020 var trottoaren oasfalterad vid kvarteret Akacian. Vid kraftiga regn kunde det se ut såhär.
Mellan 2017 och 2020 var trottoaren oasfalterad vid kvarteret Akacian. Vid kraftiga regn kunde det se ut såhär.

Del 4: Jävet som försvann

Tjänstemännen i Kalmar tog hjälp utifrån för att undvika jäv. Växjös utredare besökte huset i Gamla stan – och slog fast att vatten rann in från kommunens gator och skadade fastigheten. Då gjorde Kalmar helt om. Nu var risken för jäv som bortblåst, och samhällsbyggnadskontoret drog igång en egen utredning. Publicerad 9/12 2021.

Charlotte Åkerlind
Charlotte ÅkerlindFoto: Mats Holmertz

Del 5: Charlotte Åkerlind om kampen för sitt hus

Stridslysten. Slagfärdig. Sorgsen. Charlotte Åkerlinds resa sedan hon köpte ett hus i Gamla stan har varit lång och slitsam Men än ser hon med tillförsikt på framtiden. Hon tänker stämma kommunen men först vill hon vara säker på att det inte kommer in något vatten på hennes fastighet. Publicerad 11/12 2021.

Huset i Gamla stan är fortfarande fuktskadat och ännu finns ingen lösning i sikte.
Huset i Gamla stan är fortfarande fuktskadat och ännu finns ingen lösning i sikte.Foto: Emma Arenius

Del 6: Kostnaderna och framtiden

Hittills har Kalmar kommun haft kostnader på 1,28 miljoner kronor kopplade till Akacian 17. Då är inte tjänstemännens arbetstid medräknad. Charlotte Åkerlind har även krävt 565 000 kronor i ersättning. Men kommunen vägrade betala.

Vad tycker du att borde granska?

LÄS MER: Journalistiken som går på djupet – här har vi samlat alla våra granskningar.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.