GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hedersexpert: Man vill göra rätt - men det blir ändå fel

Hedersvåldet ökar. Sara Mohammad har kämpat för offer för hederskultur i 25 år. Och nu börjar frågan uppmärksammas även av regeringen.
Kalmar • Publicerad 30 januari 2019

Enligt forskaren Astrid Schlytter kan så många som en kvarts miljon unga människor i Sverige lida under hedersförtryck. Det är svårt att få fram en exakt siffra men många är överens om att problematiken ökar. Sveriges Radios program I lagens namn fick fram siffror att nästan vart tionde mord i Sverige under 2016 var att karaktäriseras som hedersmord. Ett sätt att mäta är titta på hur många som kontaktar det nationella kompetensteamet hos länsstyrelsen Östergötland som har som ansvar att dokumentera hedersproblematiken. Förra året hade de 985 ärenden, det är mer än en 30 procentig ökning från året innan, då 600 personer kontaktade myndigheten. Det var 72 samtal från Kalmar län under förra året. Alltså mer än ett samtal per vecka.

Sara Mohammed har vigt sitt liv åt frågan om heder. Hon har arbetat med att försöka påverka politiker och sin omgivning att uppmärksamma problemet. Men hon gör med än så. I sin organisation, GAPF, hjälper hon individer som råkat illa ut och hämtar ungdomar som blivit bortförda.

Sara Mohammad har arbetat mot hedersvåld i 25 år.
Sara Mohammad har arbetat mot hedersvåld i 25 år.Foto: Mats Holmertz

Under tisdagen var hon på Jenny Nyströmsskolan för att föreläsa för ungdomar och för personal. Och hon visste vad som väntar.

– Vid varje föreläsning så är det alltid någon eller några som dröjer sig kvar och vill berätta sin historia eller be om hjälp. Många är förvånade över att vi finns och att vi kan hjälpa.

Ofta innebär detta att Sara tar kontakt med skolans kurator för att se till att skolan påbörjar ett arbete.

När statsminister Stefan Löfven proklamerade sin regeringsförklaring den 21 januari så nämnde han att vikten om arbetet mot hederskultur. Detta har Sara Mohammad kämpat för länge. Stefan Löfvens nya jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) framhöll också i sitt första anförande vikten om att jobba mot hedersrelaterat våld.

– Det är första gången under de 25 år som jag arbetat med heder som en statsminister tagit så tydlig ställning mot hedersvåld. Vi får se om de håller vad de lovar, säger Sara Mohammad.

Kuratorer är en viktig grupp för arbetet. Det var också den personalkategori som dominerade när Sara Mohammad höll sin föreläsning för anställda. Då framkom det tydligt att problemen är utspridda även i Kalmar kommun. En kurator berättade att hon ofta hör att de flickor som inte bär slöja är de som man få våldta.

Under tisdagen föreläste Sara Mohammad för personal på Jenny Nyströmsskolan.
Under tisdagen föreläste Sara Mohammad för personal på Jenny Nyströmsskolan.Foto: Mats Holmertz

Sara Mohammad är starkt kritisk till mycket av hur den svenska feminismen arbetat. Eller det som hon kallar det ”den goda viljans vilsenhet”. Att gå bort sig när man egentligen bara vill göra rätt.

Slöjdebatten är ett exempel menar hon.

– Det har varit väldigt mycket fokus på individer och deras skäl till varför de bär slöja. Istället för att se vad slöjan egentligen står för och det är kvinnoförtryck, säger hon.

Anders BlankSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.