Hårt trafikerad väg oroar föräldrar

TVÄRSKOG
Bilarna kör för fort på Betekullavägen i Tvärskog. Hastighetsbegränsningarna på 30 respektive 50 kilometer i timmen hålls inte och nu har de boende fått nog.
Kalmar • Publicerad 26 maj 2003

– En morgon när jag var vid postlådan för att hämta in tidningen passerade en bil så nära att den knuffade till mig. Den kan inte ha sett mig. Bilarna kör för fort och det finns ingen trottoar att gå på, säger Leif Lendell som bor på Betekullavägen.

Längs vägen bor flera barnfamiljer och föräldrarna är oroliga för sina barn.

Vid skolan är hastigheten sänkt till 30 kilometer i timmen, och där finns även gupp för att få ned farten. Strax efter skolan kommer 50-skyltarna, men då ökar många bilister farten ännu mer.

”Det känns osäkert”

– Det är inte lätt att gå längs med vägen med barn och barnvagn när bilarna kör så fort, det känns osäkert. Vi vill ha en gångbana längs med vägen så vi

slipper gå i vägkanten, säger Susanne Petersén, förälder till tre barn i låg ålder.

– Vägrenen är inte slät, den är full med bulor och sten, så det är svårt att gå där med barnvagnen. På vägen vågar man knappt gå. I vintras var det omöjligt att ta sig fram, då låg stora snövallar i vägkanten så vägen krympte ytterligare, säger Johanna Davidsson, även hon småbarnsförälder.

Att vägen är hårt trafikerad av timmer och grustransporter gör inte saken bättre. Hur går det om två stora lastbilar ska mötas när barn och barnvagnar befinner sig längs med vägrenen? undrar de.

17 timmerbilar på 30 minuter

– Jag satt ute en eftermiddag och räknade timmerbilarna. Det passerade 17 bilar på en dryg halvtimme, säger Johanna Davidsson.

– Timmerbilarna kör också för fort, och man kan undra hur lätt de har för att bromsa när de är så fullastade, säger Leif Lendell.

Han har varit i kontakt med polisen för att få dem att göra fartkontroller på vägen. Men de har inte kommit.

– De skulle kunna plocka in många fortkörningsböter om de kom hit, säger han.

Den höga farten och de obefintliga gångbanorna längs med vägen gör att de nu kommit överens om att upplåta en bit av sina tomter för att kunna skapa en gångbana.

– Vi kan tänka oss att avstå en bit av tomten om kommunen betalar för anläggningen. Vi är rädda om våra barn, säger Leif Lendell.

De andra föräldrarna nickar instämmande.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.