Härdade fetter kvar i maten

Hälsosam, nyttig och prisvärd. Så vill Ica framstå.
Men fem av tolv granskade Ica-produkter innehåller fortfarande härdat fett.
Kalmar • Publicerad 21 juni 2010

Det visar en undersökning som Barometern har gjort. Tidningen har för fjärde året i rad granskat tolv av Icas egna varor.

Bengt Ingerstam, Konsumenter i Samverkan i Hultsfred, är inte imponerad av resultatet.

– Det här visar på en bristfällig vilja. De härdade fetterna hör inte hemma på mathyllorna.

Ica är en av de största aktörerna på marknaden och utbudet i svenska Ica-butiker påverkar i mångt och mycket vårt val av mat.

I april 2007, när debatten om de härdade fetterna pågick som mest, granskade därför Barometern tolv vanliga varor med Ica:s eget märke.

Det handlar om produkter där konkurrenterna har alternativ utan det farliga fettet.

Stickprovet visade dock att allt från kakor och nudlar till flytande margarin och såser hade härdat fett i sig.

Ica sa att man jobbade stenhårt på att få bort det härdade fettet. Redan nästkommande år skulle det vara borta från sortimentet.

2008 och 2009 var emellertid endast två av tolv produkter fria från transfett. Och inte förrän i år är det omdiskuterade fettet utbytt på sju av varorna.

Bengt Ingerstam, som länge jobbat för att få bort det härdade fettet, är inte nöjd.

– De skyller på att det inte är farligt. Det är därför det går så sakta. Men härdat fett är konstgjort fett. Det kan inte bara innehålla transfetter utan också andra ämnen som man inte vet hur det påverkar människan.

I Danmark är transfetterna förbjudna. Kopplingen mellan dem och hjärt- och kärlsjukdomar anses vara för stark för att tillåta det i mat. Sverige har dock valt den frivilliga linjen.

– Men får livsmedelsindustrin bestämma kommer de aldrig att försvinna.

Det är dock en sanning med modifikation. Matdebatten om fetter, tillsatser och farligt glutamat har lett till att många produkter har bytts ut, även om kritikerna tycker att det går för långsamt.

För den vanliga konsumenten finns bara ett alternativ, enligt Ingerstam.

– Välj inte varor med härdat fett över huvud taget.

Jesper Ericson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.