Här är vinnaren i 2018 års grankamp

Kalmar län Artikeln publicerades
Högsbys julgran – en klar vinnare.
Högsbys julgran – en klar vinnare.

Läsarna har sagt sitt.

Högsby har finaste granen i Barometern-OT:s spridningsområde.

– Det känns ju jätteroligt att man slår Kalmar och de större orterna, säger Mats Helander på Östra Smålands Kommunalteknikförbund.

Sedan den 4 december har våra läsare kunnat rösta på vilken kommun som har den finaste julgranen. När tävlingen nu är avslutad framträder en tydlig vinnare.

Med 37 procent av rösterna (sammanlagt 1 975 röster) tar Högsbys gran hem segern i överlägsen stil. Tvåan i tävlingen, Mönsterås, fick 1 243 röster (23 procent) medan trean Kalmar fick 1087 röster (20 procent).

Mats Helander, förrådsansvarig i Högsby, blir glad när Barometern-OT ger beskedet om segern.

– Det känns ju jätteroligt att man slår Kalmar och de större orterna. Folk måste verkligen tyckt den var fin och verkligen varit inne och röstat år, för det bor ju inte mer än drygt 6 000 personer i kommunen. Det är ju helt otroligt egentligen.

Tidigare år har kommunen satsat på en lite högre gran men i år prioriterades en ”yvigare och tätare gran”.

– Det var ju inte helt fel, säger Mats Helander.

Granen, som står utanför Ica-butiken i centrum, skänktes av Gunilla och Mats Schollin Borg och mäter någonstans mellan 8-10 meter.

– Vi var ute och kollade på den och tyckte den var jättefin och då fick vi den av dem. Det är inte så lätt att hitta sådana granar, men den stod under en linjegata så den stod helt fritt och hade inte blivit störd av någon annan växtlighet. Vi får hoppas vi kan få flera sådana under nästa år och åren därpå.

Vad har ni fått för respons på granen?

– Folk har ju sagt att att den har varit ovanligt fin och de tycker det är roligt att vi har hittat en sådan här gran.

Vad betyder en vinst i grankampen?

– Det är väl roligt för hela kommunen, framför allt för Högsby samhälle i alla fall. I de andra orterna, typ Ruda, Berga och Fågelfors, hugger samhällsföreningarna och byalagen själva granar och de har jättefina granar de också måste jag säga.

Har ni börjat tänka på nästa år?

– Det är för tidigt. Men jag hoppas att folk kan ringa och ge en upplysningar om att det finns fina granar. Antingen om vi kan köpa loss dem eller om de skänker dem så är det väldigt tacksamt. Annars brukar vi leta efter granar i kommunskogen men då blir de i regel högre och glesare och ser inte så roliga ut. Det har varit jättesvårt att hitta granar de andra åren.

Totalt samlade årets grankamp 5 376 röster.

fakta

Tidigare vinnare i grankampen

2017: Mönsterås

2016: Emmaboda

2015: Kalmar

2014: Nybro

2013: Nybro

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.