Han ordnar Mensas första IQ-test i Kalmar

Kalmar Artikeln publicerades

Den 30 september är ett historiskt datum. Då anordnar Mensa sitt första IQ-test någonsin i Kalmar.

– Det ska bli riktigt skoj, säger Pontus Eriksson, testledare Kalmar.

Är du intelligent och bor i Kalmar? Varför inte ta dig till Galejan i Kalmar sporthall den 30 september klockan 13. Där anordnar föreningen Mensa sitt första IQ-test någonsin i Kalmar.

Testledaren och Mensa-medlemmen Pontus Eriksson, 27, ser fram emot dagen och hälsar att vem som helst är välkommen.

– Det ska bli riktigt skoj. Vi hoppas på lite nya medlemmar och lite fler aktiviteter framöver, säger Pontus Eriksson.

  För att bli medlem krävs att du gör ett kanontest. Du ska vara bland de översta två procenten för att få hem ett erbjudande om medlemskap.

  – Testet handlar om att lösa uppgifter, matriser, utan att ha någon förkunskap. Det är ett väldigt snabbt och enkelt test, säger Pontus.

  Hur smarta är Kalmarborna?

  – Jodå, vi har en del medlemmar, cirka 50 stycken, så det verkar som att vi är rätt skarpa, säger Pontus, som själv kommer från Kalmar.

  Vad har du själv i IQ?

  – Det jag har uppmätt är det översta, 135+, i Stanford-Binet-skalan. Sen finns det olika avvikelser.

  Mensa uppmärksammades i maj då en träff spårade ur i Eskilstuna. Polis tillkallades och Mensas ordförande i Sverige Monika Orski kallade medlemmar för "Jävla idioter" på Facebook.

  Men något liknande lär inte ske i Kalmar.

  – Haha nej. Men vi hade en årsträff i Kosta för några år sedan. Blir vi tillräckligt många medlemmar härifrån kan det bli en träff här framöver. Vi har haft tankar om Öland förut, säger Pontus.

  Här kan du anmäla dig till testet.

  Fakta

  Mensa

  Mensa är en ideell internationell förening som bildades i England 1946. Föreningen lokaliserar intelligenta människor världen över och för dem samman genom tidningar, möten och korrespondens. Ordet Mensa är latin och betyder bord. Mensa är en ideell rundabordsförening som är politiskt och religiöst obunden.

  Mensa Sverige har funnits sedan 1964 och har idag ca 6 500 medlemmar, som fått ett resultat som motsvarar de övre 2 % av befolkningen när det gäller IQ. Det finns flera skalor för att mäta IQ, men alla har IQ 100 som genomsnitt för befolkningen. Skalan som används i Sverige heter Wechsler och har minimigränsen 131 för medlemskap. Det finns länder som använder andra skalor och därför har de ett annat värde på det provresultat för IQ som krävs för att erbjuda medlemskap (två andra kända skalor är Stanford-Binet respektive Cattell).

  Källa: Mensa.se

  Visa mer...