Hälsovalet hot mot små kliniker

– Hälsovalet är upplagt för att passa större enheter. Frågan är hur vi med små läkarmottagningar ska agera. Vi vill och kan inte satsa på kringpersonal, betungande administration och stordrift. Men vi vill inte heller att våra 7 000 - 8 000 patienter ska förlora sin läkare.
Kalmar • Publicerad 4 november 2010
Pernilla Askelöf, Ångkvarnens läkarmottagning, Margareta Wargelius, Slottsfjärdens läkarmottagning och Kent Argus, Kent Argus läkarpraktik, vill alla tre fortsätta att arbeta i det lilla formatet. Nu kämpar de mot landstinget för att slippa bli en del av Hälsovalet och ändå få fortsätta driva sina läkarmottagningar.
Pernilla Askelöf, Ångkvarnens läkarmottagning, Margareta Wargelius, Slottsfjärdens läkarmottagning och Kent Argus, Kent Argus läkarpraktik, vill alla tre fortsätta att arbeta i det lilla formatet. Nu kämpar de mot landstinget för att slippa bli en del av Hälsovalet och ändå få fortsätta driva sina läkarmottagningar.Foto: Lars Johansson

Pernilla Askelöf, Ångkvarnens läkarmottagning, Lena Sohlström, Ångkvarnens läkarmottagning, Margareta Wargelius, Slottsfjärdens läkarmottagning och Kent Argus, Kent Argus läkarpraktik, driver alla fyra små patientnära verksamheter. De fyra läkarna har nu, efter moget övervägande, bestämt sig. De vill fortsätta som små läkarmottagningar och därför väljer de att inte bli en del av nysatsningen på Hälsoval Kalmar län.

– Problemet är att vi måste få förlängda vårdavtal för vår nuvarande verksamhet. Detta behöver vi få besked om under november månad. Annars måste vi påbörja arbetet med att säga upp både vår kompetenta personal och våra lokaler. Det känns väldigt ledsamt att efter 10 - 15 år som privatläkare inse att landstinget inför ett nytt system som vare sig gynnar patienterna eller småföretagen, säger Pernilla Askelöf.

– Det vi allra helt vill är ju att arbeta vidare med våra mottagningar och våra patienter. Vi ger våra patienter den säkerhet och trygghet de efterlyser och ingen av oss tre vill sluta för att istället börja arbeta som hyrläkare, vilket ju är alternativet, fortsätter Margareta Wargelius.

I ett brev till landstinget erbjuder sig nu de tre att fortsätta arbeta som de gör i dag och vill därför förhandla med landstinget om att få sina vårdavtal, som löper ut 31 december 2011, förlängda med ett eller flera år.

– Hälsovalet innebär att man tecknar avtal för fyra år. Jag är 64 år nu och vill inte teckna ett så långt avtal, men jag kan absolut fortsätta att arbeta med min praktik ytterligare några år om jag får fortsätta arbeta som jag gör i dag, säger Kent Argus.

Pernilla Askelöf, Lena Sohlström, Margareta Wargelius och Kent Argus hoppas nu att landstingsledningen förstår behovet av att vårdutbudet i länet även omfattar små och mindre läkarmottagningar.

– Vi trodde och hoppades att vårdvalsreformen skulle innebära ökade möjligheter för patienterna att själva välja den läkare de vill lista sig hos. Hälsoval visade sig vara ett system där man listar sig på en hälsocentral, inte hos en läkare, det tycker vi är fel väg att gå. Förhoppningsvis kan vi hitta en lösning som både vi och landstinget är nöjda med, annars riskerar ju de 7 000 - 8 000 patienter som valt just oss som läkare att stå utan sin doktor. Vem vinner på ett sådant system, i alla fall inte patienterna, säger Margareta Wargelius, Pernilla Askelöf, Lena Sohlström, och Kent Argus.

Mats Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.