Häktade för Bergabranden överlämnas till vård

De fyra tonåringar som är misstänkta för att ha anlagt branden i Berga köpcentrum i Kalmar kommer att få vård i stället för att sitta häktade.
Kalmar • Publicerad 18 oktober 2011

De fyra ungdomarna är i åldrarna 15 till 17 år och häktades misstänkta för mordbrand i måndags. Men de har i stället omhändertagits enligt lagen om vård av unga (LVU) och överlämnats till socialtjänsten.

– Diskussioner påbörjades i går och häktningen hävdes i dag, säger polisinformatör Lina Isaksson Funke.

Varför släpper ni dem?

- För att vi kommit så pass långt i utredningen och att deras behov av vård väger tyngre än vårt behov av fortsatt utredning. De skulle inte släppas om vi trodde att utredningen skulle äventyras. Sedan är det extremt ovanligt att så pass unga häktas.

Utöver de fyra finns ytterligare sex tonåringar som är misstänkta för anstiftan till mordbrand. En av dessa, en 17-åring, anhölls i helgen. Under tisdagen genomförs häktningsförhandling för 17-åringen.

Jonatan Bergöö
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.