Hade psykiska problem – utnyttjades av kyrkoanställd

En anställd inom Svenska kyrkan i norra Kalmar län är misstänkt för att vid upprepade tillfällen sexuellt ha utnyttjat en psykiskt funktionshindrad person.
Kalmar • Publicerad 30 november 2010

Mannen, som är i 60-årsåldern, begärdes häktad av åklagare första gången för snart tre veckor sedan. Kalmar tingsrätt beslutade dock med hänvisning till bevisläget då att försätta honom på fri fot.

Redan samma dag som han försatts på fri vände sig åklagaren till Göta hovrätt vilket resulterade i att han greps igen och häktades några dagar senare.

Misstankarna mot mannen omfattar allt från samlag till oralsex och beröringar av den utsattas kropp. Detta ska ha skett vid ett flertal olika tillfällen från maj till gripandet den 11 augusti.

Det som gör att polis och åklagare ser extra allvarligt på det inträffade är att mannen i sitt arbete inom det pastorat där han är anställd fungerade som arbetsledare för den utsatta.

Hennes psykiska funktionshinder innebar, enligt åklagaren, att hon befann sig i en beroendeställning när hon utnyttjades.

Förhållandet mellan den misstänkte och den utsatta gör att mannen åtalats för brottet sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Straffet kan vid fällande dom bli fängelse i upp till två år eller om det rubriceras som ett grovt brott fyra år.

Utöver de inblandade parterna kommer vid rättegången även höras flera vittnen, däribland den kyrkoherde inom det pastorat där mannen arbetat.

Peter Karlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.