Gymnasieutbildning med goda framtidsutsikter

Tre år på gymnasiet, gratis körkort och sedan jobb direkt. Syab Transportgymnasium har inga problem att locka elever.
Kalmar • Publicerad 22 november 2010
? Jag tror att det blir lätt att få jobb efter utbildningen, säger Pontus Birath som fungerade som värd under dagen.
? Jag tror att det blir lätt att få jobb efter utbildningen, säger Pontus Birath som fungerade som värd under dagen.Foto: Paul Madej
Foto: 
Syab Transportgymnasium i Kalmar hade öppet hus i helgen. Några av dem som passade på att gå tipspromenaden var Irén Rosengren, Mattias Mats Olsson och Marika Olsson.
Syab Transportgymnasium i Kalmar hade öppet hus i helgen. Några av dem som passade på att gå tipspromenaden var Irén Rosengren, Mattias Mats Olsson och Marika Olsson.Foto: Paul Madej

På lördagen var det öppet hus vid lokalerna vid flyget. Och med en arbetsmarknad på stark uppgång var intresserat stort.

En av dem som bestämt sig är Mattias Olsson som går i nian på Skansenskolan i Färjestaden.

– Jag har i stort sätt alltid velat bli lastbilschaufför. Jag tror att det är ett bra jobb.

– Dessutom får man körkortet gratis och det verkar finnas jobb efteråt.

Pontus Birath, som har gått ett år på Transportgymnasiet och fungerade som värd under lördagen, tror också att det blir lätt att få jobb efter utbildningen.

– Det är många 40-talister som går i pension. Då behövs vi.

Under helgen fick besökarna bland annat gå en tipspromenad. Den som ville fick även prova på att köra kran, truck, lastmaskin eller lastbil.

– Det är kul att få se vad det handlar om, säger Mattias Olsson.

Syab Transportgymnasium är egentligen en inriktning av fordonsprogrammet. Man vänder sig i första hand till den som är tekniskt intresserad och vill köra större fordon.

Jesper Ericson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.