Gullabo – långt ifrån en polisstation

Gullabo Artikeln publicerades
Bo Holgersson är redo att ta emot ovälkomna gäster. Den tidigare polisen har fått börja använda tidigare kunskaper för att se till att tjuvar grips. Han är utrustad med larm och övervakningskameror. Elstängslet är dock till för hans Sibiriska Laika ska hålla sig inne på tomten.
Bo Holgersson är redo att ta emot ovälkomna gäster. Den tidigare polisen har fått börja använda tidigare kunskaper för att se till att tjuvar grips. Han är utrustad med larm och övervakningskameror. Elstängslet är dock till för hans Sibiriska Laika ska hålla sig inne på tomten.

Närmaste polisstation ligger i ett annat landskap. Kommunpolisen har sitt kontor över en timme bort. Gullabo är den tätort i länet som har längst till en bemannad polisstation. Invånarna har lärt sig att klara sig själva.

Asfalten tar slut ungefär samtidigt som mobiltäckningen. Vi är mitt i skogen någonstans mellan Gullabo och Torsås. Vi passerar öde gårdar med flagnad färg, konkava tegeltak på ladugårdar som ser ut att rasa närsomhelst. Vid de flesta husen finns dock tecken på civilisation. En liten skylt med texten ”Fibernät för framtiden”. Avsändaren är företaget IP only.

– Äh den där skylten slänger jag snart. Den har varit där i två år och än har vi inte sett några tecken på något bredband, säger Bo Holgersson.

Han bor i den tre hus stora byn Bodhyltan. Det har han gjort sedan 1992. Då jobbade han som polis, ofta vakthavande befäl. Han har varit polis i 44 år.

– Landsbygden är helt övergiven. Den enda gången jag ser en polisbil här är när gamla kollegor kommer och hälsa på mig.

 

ALLT OM VALET:

Vi har samlat all vår valbevakningen på en fullmatad specialsajt – här hittar du Barometern-OT:s valsajt.

 

Trygghetsfrågor har snabbt seglat upp som en av svenskens viktigaste valfrågor. När SOM-institutet 2017 bad 3 400 svenskar peka ut de viktigaste samhällsproblemen kom frågan om lag och rätt på fjärde plats. Tidigare har den knappt syns i statistiken. Barometerns läsare utgör inget undantag. I vår webbenkät har närmare 1 000 personer svarat. Och lag och rätt är de svarandes näst viktigaste fråga efter invandring/integration.

Många undersökningar ser ett klart samband mellan polisnärvaro och trygghet. Att ordningsmakten är synlig får en lugnande inverkan på medborgarna.

– Vad har vi idag? En buss som kommer nån gång och ställer sig på torget i Torsås. Man kan inte ens söka pass där, säger Bo Holgersson.

Det är 67 kilometer till Nybro, 57 till Kalmar och 47 till Karlskrona. Ja, Gullabo är den tätort i länet som har längst till en bemannad polisstation. Organisatoriskt tillhör Torsås kommun Blekinge.

– Det är väl inget polisbefäl i Blekinge som vet var Gullabo ligger.

I diskussionen om minskad polisnärvaro är ofta myndighetens nya organisation i fokus. Där har man centraliserat till sju polisregioner, från att tidigare ha en för varje län. Men Bo Holgersson menar att man snarare ska se vad som hände 1995, med den nya närpolisorganisationen.

– Innan den förändringen så kunde vi under en fredagskväll ha två poliser i Torsås, två i Emmaboda, fyra i Nybro och tio i Kalmar. Hade vi inte bilar som räckte till så patrullerade vi till fots. Den nya organisationen 1995 innebar också att Polisskolan slutade att ta in nya aspiranter och att poliser som var 58 år fick gå i pension.

Vi kör västerut mot Gullabo. I Lilla Glosebo promenerar 94-åriga Werner Bondesson med sin tvååriga Snoddas. En bångstyrig släthårig Fox terrier.

Werner Bondesson saknar poliser i Gullabo. Trots att han är 94 år så tar han dagliga promenader med Snoddas.
Werner Bondesson saknar poliser i Gullabo. Trots att han är 94 år så tar han dagliga promenader med Snoddas.

– Nä, några poliser här ute har jag inte sett på väldigt länge, säger han. Förr i tiden var de här ofta. Det är klart att det skulle kännas tryggare om de var här, det har varit en del inbrott i området.

Björn Petersson bor i Bidalite utanför Gullabo och kör omkring med en släpkärra fylld med valpropaganda för Socialdemokraterna. Han bekräftar en obefintlig polisnärvaro.

– Vi hade en otäck trafikolycka vid Trankvill, då kom polis dit. Men det är väl inte så att de åker hit och patrullerar, säger han.

”Närodlad politik” står det på skyltar som finns på var och varannan ladugårdsvägg. Det här är centercountry vilket väl avspeglas i valresultaten. Vid valet till kommunfullmäktige i Torsås 2014 röstade mer än varannan väljare i Gullabo, 54,8 procent, på Centerpartiet. På orten fick partiet 234 av 427 giltiga röster. Tittar man på riksdagsvalet vid samma tid så fick partiet strax över 6 procent.

Längs väg 504 bor Irma Folkesson. Det är någon halvmil väster om Gullabo och bara någon kilometer till gränsen mot Emmaboda. Hon var tidigare aktiv inom kommunpolitiken och Centerpartiet men nöjer sig nu med att vara redaktör för Torsåsposten.

– När man ser en polisbil hajar man till och undrar vad som nu har hänt. Så ovanligt är det. Jag minns inte när jag såg en polis här ute senast.

Irma Folkesson bor en halvmil väster om Gullabo. Hon hjälper till som husvakt hos fritidshusägare och grannar.
Irma Folkesson bor en halvmil väster om Gullabo. Hon hjälper till som husvakt hos fritidshusägare och grannar.

Hennes hus är precis som de flesta i trakten utrustat med larm. Det har skrämt bort inbrottstjuvar. Ändå har de blivit av med några motorsågar.

– Även en tysk familj som har ett fritidshus här i närheten har installerat larm. De tröttnade när de hade inbrott tre gånger samma sommar, säger hon.

Irma Folkesson gör som många andra i området runt Gullabo. Håller koll. Hjälper grannar med hustillsyn och noterar bilar som ser misstänkt ut. För henne är polisfrånvaron bara ytterligare ett exempel på en landsbygd som glömts bort.

– Butiken här lade ner i julas. Nu under sommaren finns det inte ens en bussförbindelse till Gullabo, säger hon.

Det är också just inbrott som Torsåsborna oroar sig mest för, det visar de trygghetsundersökningar som polisen gjort.

Resultat av trygghetsundersökningar i Torsås kommun. Siffror inom parantes är enligt ett  index i sju steg där 0 är lika med ”Närmast obefintligt problem” och 6 innebär ”Alarmerande påtagligt problem”.
Resultat av trygghetsundersökningar i Torsås kommun. Siffror inom parantes är enligt ett index i sju steg där 0 är lika med ”Närmast obefintligt problem” och 6 innebär ”Alarmerande påtagligt problem”.

Och här finns det också fog för oro. Förra året skedde det näst mest inbrott i förhållande till invånarantalet i Torsås kommun. Bara Högsby var värre drabbat enligt Brottsförebyggande rådet.

Anmälda brott under tio år enligt Brottsförebyggande rådet.
Anmälda brott under tio år enligt Brottsförebyggande rådet.

Efter polisens omorganisation 2015 infördes en ny roll inom polisväsendet: Kommunpolisen, med uppdrag att arbeta strategiskt och brottsförebyggande. Motivet var att ”säkerställa kontinuitet och lokal förankring”. En representant och en länk mellan kommun, medborgare och polis.

Henrik Nilsson Bokor (S) är kommunstyrelsens ordförande i Torsås. Hans ansikte syns överallt i kommunen. På valaffischen där han bland annat lovar ”ett tryggare Torsås”.

Kommunstyrelseordförande Henrik Nilsson Bokor (S) vill få nytt förtroende av Torsåsborna. Han gör det genom att lova ett tryggare samhälle.
Kommunstyrelseordförande Henrik Nilsson Bokor (S) vill få nytt förtroende av Torsåsborna. Han gör det genom att lova ett tryggare samhälle.

Han saknar uniformer på gatorna.

– Synlig polis vet jag att invånarna saknar. Vi hoppas att saker och ting förbättras med det nya polisområdet. Då kommer Gullabo att helt plötsligt ligga centralt, säger han.

Det geografiska området som polisen hade överensstämmer inte med landstiget, tingsrätterna och åklagarmyndigheten. Så i september kommer Torsås att tillhöra ett område tillsammans med Nybro och Emmaboda.

Vet du vem Alexander Vujuvic är?

– Nej, inte på rak arm. Jag känner inte igen namnet.

Det är Torsås kommunpolis.

– Jaha, jag kände den tidigare kommunpolisen, en kvinna. Så han måste vara ny.

Alexander Vujuvic tillträdde i mars i år och bor och verkar i Ronneby. Det är sex mil från Torsås. Det tar mer än timme för kommunpolisen för att ta sig dit.

– Jag har åkt igenom Gullabo en gång, men aldrig stannat och pratat med människor, säger han.

Enligt Polisen trygghetsundersökning 2017 så ansåg var femte torsåsbo att polisen inte bryr sig om de lokala problemen.

Avsaknaden av polis har fått effekter. Den tidigare polisen Bo Holgersson berättar att man i allt mindre utsträckning anmäler inbrott. Han menar att det inte är någon idé när polisen ändå inte gör något åt anmälningarna och att det sällan är någon idé att kontakta försäkringsbolagen då självrisken många gånger överstiger värdet av de stulna godset.

Han har istället börjat damma av sina gamla kunskaper.

Bo Holgersson minns tiden när det fanns poliser stationerade i Torsås och som patrullerade kommunen på dygnets alla timmar.
Bo Holgersson minns tiden när det fanns poliser stationerade i Torsås och som patrullerade kommunen på dygnets alla timmar.

– Vi hade en stöld här av snöslungor. En granne som mötte bilen noterade registreringsnumret, men fick ingen träff. Jag berättade om olika sökalternativ då jag vet att ett vanligt sätt är att använda svart tejp för att ändra registreringsnumret. Vi fick napp, tipsade polisen och stöldgodset hittades i Blekinge.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.