GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Gota Media lägger ner Östra Småland och Nyheterna

Gota Media lägger ner tidningarna Östra Småland och Nyheterna.
Sista numret ges ut inom kort.
– Det är en sorgens dag, säger Östra Småland/Nyheternas chefredaktör Gunilla Persson till Östra Smålands webbplats.
Kalmar • Publicerad 25 november 2019 • Uppdaterad 25 november 2019
Gota Medias vd Boine Gepertz och styrelseordförande Bennie Ohlsson.
Gota Medias vd Boine Gepertz och styrelseordförande Bennie Ohlsson.
Foto: Mats Holmertz

Gota Medias styrelseordförande Bennie Ohlsson lämnade beskedet till medarbetarna på Östra Småland och Nyheterna på måndagsförmiddagen.

– Det är en sorgens dag för tidningarnas duktiga och lojala medarbetare, men också för journalistiken i Kalmar län, som nu blir en röst fattigare, säger Östra Småland/Nyheternas chefredaktör Gunilla Persson till Östra Smålands webbplats.

Gota Media blev majoritetsägare till Östra Småland AB vid årsskiftet 2010/2011 och har sedan dess drivit tidningarna.

Östra Småland AB har dock i över tio år haft lönsamhetsproblem. Positionen som andratidning har inneburit ett svagt mottagande på annonsmarknaden och i den stora digitala omställning som dagstidningsbranschen befinner sig i har tidningarna haft svårt att vinna marknadsandelar. Tidningarna har fortsatt att tappa upplaga vilket innebär sänkt stöd i en tid när mer stöd hade behövts för att upprätthålla verksamheten, skriver Gota Media i ett pressmeddelande.

– Det här är en sorglig dag för Östra Småland och Nyheterna, de anställda och för tidningarnas alla trogna abonnenter, säger Gota Media AB:s och Östra Småland AB:s styrelseordförande Bennie Ohlsson och fortsätter:

– Men det här är det ärligaste sättet att hantera en svår situation. Verksamheten har visat sig vara i ett läge där det inte finns någon bra lösning och då är det mest ansvarsfulla att göra en kontrollerad nedläggning.

När Gota Media köpte Östra Småland AB låg upplagan på runt 13 000 exemplar, nu är den siffran nere på runt 6 000. Tidningarna utkommer inom kort med sitt sista nummer.

Östra Småland AB har i dag 14 fast anställda medarbetare och samtliga kommer att sägas upp.

Östra Småland kom ut med första numret 1928. Nyheterna har funnits sedan 1923.

David WinbergSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer