Annons

Gesällen får beröm av upprorsmakare

Det omstridda kvarteret Gesällen anses inte fint nog för Arkitekturupprorets finpris. Men är ändå med i en omröstning för att utse årets finaste nyproduktion.
KALMAR • Publicerad 23 februari 2018
Gesällen är med i en omröstning för att utse årets finaste nyproduktion.
Gesällen är med i en omröstning för att utse årets finaste nyproduktion.Foto: Anton Lernstål

Arkitekturupproret är en ideell förening som enligt sig själva ”arbetar för vackrare och trivsammare städer och boendemiljöer”. Varje år delar man ut sitt eget så kallade finpris till årets finaste nyproduktion. Men i år delas inget pris ut på grund av att de ”inte fick in tillräckligt många eller bra kandidater för 2017 års finpris”.

Däremot utlyser man en omröstning bland de byggnader man ändå tycker gör ”framsteg bort från den rådande brutalkubismen”. Och bland de tolv utvalda finns kvarteret Gesällen på Kvarnholmen i Kalmar.

Annons

I motiveringen ger Arkitekturupproret en tydlig pik till arkitektfirman White Arkitekter som från början ritade det omstridda kvarteret: ”Kvarteret är överraskande nog ritat av landets ledande lådmakare White Arkitekter. Ett litet steg i rätt riktning som kanske inte är perfekt, men bättre än deras sedvanliga grå brutalkubism” står det i motiveringen.

HSB Sydosts vd är nöjd med resultatet.

– Jag tycker att vi har byggt ett jättefint hus, säger Jörgen Abrahamsson.

Lotta WaghornSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons