Fyra häktade för grov mordbrand

Fyra unga killar häktades av tingsrätten på måndagen. Timmarna innan plockade polisen dessutom in ytterligare fem ungdomar för inblandning i brottet.
Kalmar • Publicerad 17 oktober 2011

Det är uppenbart att polisen gjort stora framsteg i sitt arbete med att snabbt lösa den uppmärksammade branden i köpcentrat. Idag är sammanlagt tio ungdomar i tonårsåldern antingen häktade eller anhållna i ärendet. Under de öppna delarna av måndagens häktningsförhandlingar framkom att flera av de gripna gjort medgivanden och erkänt att de funnits på platsen när elden bröt ut.

Att så unga personer, 15-17 år, förklaras häktade utan möjlighet till kontakt med omvärlden är ovanligt. I det här fallet menade dock tingsrätten att ungdomarna är misstänkta för mycket allvarlig brottslighet och att det är av synnerligen stor vikt att brotten klaras upp. På fri fot skulle de, enligt domstolen, kunna undanröja viktiga bevis och påverka den vidare utredningen.

Uppdatering från häktningsförhandlingarna:

17.50 Även den fjärde ynglingen, en 17-åring, häktades av Kalmar tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för grov mordbrand, vilket är den högre misstankegraden.

17.30 Fjärde häktningsförhandlingen, mot en 17-åring, är igång. 17-åringen har gjort vissa medgivanden. Inför domstolen erkände han sig skyldig till skadegörelse.

17.05 16-åringen häktas på sannolika skäl misstänkt för grov mordbrand.

16.35 Nu inleds häktningsförhandling mot nummer tre, en 16-åring. Ynglingen låter genom sin advokat meddela att han förnekar grov mordbrand. Precis som tidigare hålls resten av förhandlingen bakom stängda dörrar med hänsyn till utredningen och de misstänktas låga ålder.

16.15 En 17-åring häktas på sannolika skäl misstänkt för grov mordbrand.

15.37 Häktningsförhandling nummer två är inledd. En 17-åring erkänner att han försökt sätta eld på en sopcontainer innehållande plast. Han förnekar grov mordbrand, men erkänner däremot grov skadegörelse.

15.30 15-åringen häktas på sannolika skäl misstänkt för grov mordbrand.

14.41 Just nu pågår häktningsförhandlingen med en 15-årig yngling. Han erkänner att han fanns på platsen och att han fått i uppdrag av två killar att hålla vakt när de tände på några soptunnor. 15-åringen nekar till att han var medveten om vad branden kunde leda till. Resten av föhandlingen sker bakom stängda dörrar.

Peter Karlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.