GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fyllda resväskor ska öppna minnets fönster

Hattar, ficklampor och doften av nymalt kaffe. Det är mycket som kan framkalla minnen hos personer med demens, och nu ska omsorgen få 20 välfyllda resväskor till sin hjälp.
Kalmar • Publicerad 14 december 2018 • Uppdaterad 14 december 2018
Sockerkaksformar, hattar och kaffekoppar. Det är bara några av de föremål som fyller minnesväskorna från Kalmar läns museum. Snart ska de ut till Kalmars demensboenden och träffpunkter.
Sockerkaksformar, hattar och kaffekoppar. Det är bara några av de föremål som fyller minnesväskorna från Kalmar läns museum. Snart ska de ut till Kalmars demensboenden och träffpunkter.
Foto: Mats Holmertz

– Ibland kan det vara svårt att veta vad man ska prata om. De här väskorna är till både för de boende och för personalen, men också för anhöriga, säger Tina Lindström, enhetschef för pedagogik på Kalmar Läns Museum, som dagen till ära klätt sig både i blommigt förkläde och klänning à la 1950-tal, och med en rekorderlig klut på huvudet.

Anette Olsson, Despina Mitsiala och Frida Rydqvist, samordnare inom omsorgen,  bekantar sig med några av de fullpackade resväskorna.
Anette Olsson, Despina Mitsiala och Frida Rydqvist, samordnare inom omsorgen, bekantar sig med några av de fullpackade resväskorna.
Foto: Mats Holmertz

Tillsammans med praktikanten Johan Thulin, i snyggt utsvängda 1970-talsbyxor, berättar hon för ett antal samordnare inom omsorgen om länsmuseets satsning, som är ett samarbete med Kalmar kommun.

20 väskor har fyllts med innehåll från olika tidsepoker, men även från olika högtider som jul, påsk och bröllop. Där finns allt från gamla veckotidningar till broderade dukar, men också tidstypiska radioprogram och musik.

Väskorna, och föremålen, ska fungera som minnesöppnare i samtal med dementa på träffpunkter och boenden runt om i kommunen.

Mmmm. Doften av nymalt kaffe kan framkalla många minnen, tror Fatima Svensson, samordnare av minnesprojektet på Kalmar kommun.
Mmmm. Doften av nymalt kaffe kan framkalla många minnen, tror Fatima Svensson, samordnare av minnesprojektet på Kalmar kommun.
Foto: Mats Holmertz

– Det kan ske med en grupp boende, men det kan också vara i ett möte med en enskild person, säger Fatima Svensson, som är kommunens samordnare för hela projektet.

– Kaffepausen kan vara ett sådant bra tillfälle, säger Tina Lindström och visar hur en gammal kaffekvarn fungerar.

Lukten av nymalt kaffe kan säkert locka fram minnen och leda till många nya samtalsämnen, tror hon.

Tina Lindström är enhetschef för pedagogik på länsmuseet och hade  valt tidstypiska 1950-talskläder när det nya minnesprojektet presenterades för omsorgspersonal.
Tina Lindström är enhetschef för pedagogik på länsmuseet och hade valt tidstypiska 1950-talskläder när det nya minnesprojektet presenterades för omsorgspersonal.
Foto: Mats Holmertz

Någon gång i januari ska det bli möjligt för träffpunkter och demensboenden att boka väskorna.

Birgitta HultmanSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.