Full gas på årlig bilfest i Berga

Muskelkraft ska mätas och gummi brännas när Pro Glow Race går av stapeln på lördagen.
Kalmar • Publicerad 30 maj 2014
Den här klarblåa Volvo Duetten var en av många som kom start vid fjolårets Blackrace på Franska vägen.
Den här klarblåa Volvo Duetten var en av många som kom start vid fjolårets Blackrace på Franska vägen.Foto: Paul Madej
Foto: 

Snabbast på 201 meter är det som gäller även i år. Tävlingen som pågått årligen sedan 2005 under namnet Blackrace har i år landat en huvudsponsor och går nu under namnet Pro Glow Race.

– Om du har en vanlig Volvo eller "superracerbil" spelar ingen roll. Det roliga är att här kan alla delta, säger Kristofer Ahlström, som sitter i East Coast Car Clubs (ECCC) styrelse.

I år erbjuder arrangörerna besökarna mer än bara racing. Redan klockan tolv på lördagen ställer Kalmar och Öland fordonshistoriker ut sina bilar. Liveband från Monokrom kommer att spela och olika tävlingar äger rum under dagen fram till klockan åtta på kvällen. En nyhet för i år är att det varje timme går att mäta sin bils styrka mot en radiostyrd bil.

– Vi hoppas på att slå rekord med 100 startande bilar. Nytt för i år är att vi kommer ha entré som kostar 50 kronor för vuxna men inget för barn, säger Kristofer Ahlström sitter i East Coast Car Clubs (ECCC) styrelse, som nu håller tummarna för vackert väder.

Bakgrunden till arrangemanget är att förhindra olagliga streetrace i trafik. Istället ska man kunna mäta musklerna på sin bil på ett säkert sätt, förklarar Kristofer Ahlström.

Racet är ett av två i år. Nästa körs den 30 augusti.

Elin Ericsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.