Fritidsgården ett nav för alla åldrar

Fritidsgården vill vara navet i Berga efter branden. Och den ska vara öppen för fler än bara skolungdomar.
Kalmar • Publicerad 22 januari 2013
Mats Gröhn ledde tidigare Bergakommissionen, nu är han tillbaka som fritidsledare på Funkabo fritidsgård som har en ­central plats i kommissionens slutrapport.Foto: Anders Johansson
Mats Gröhn ledde tidigare Bergakommissionen, nu är han tillbaka som fritidsledare på Funkabo fritidsgård som har en ­central plats i kommissionens slutrapport.Foto: Anders JohanssonFoto: Anders Johansson

Barometern skrev på måndagen om Karaman Yusif som kritiserade kommunen för att det inte har hänt något för ungdomarna i stadsdelen efter Bergakommissionen.

Men det har det visst gjort menar den tidigare ordför­anden i Bergakommission och fritidsledaren, Mats Gröhn. En viktig del i kommissionens slutsats var just att fritidsgården i Funkabo ska vara en central del av området.

– Mycket av vårt arbete handlar om ”empowerment”. Alltså idén om att varje individ ska ha makt över sin egen situation och kunna påverka sitt liv, säger han.

Han berättar om några killar som gärna vill åka till Köpenhamn. Sedan en tid tillbaka ordnar de små projekt, bakar kakor på fritidsgården som de senare säljer, nu ser det ut som att de kommer i väg till sommaren.

Den nygamla fritids­gården i Funkabo öppnade i november. Kaféet där är en central plats och här har man slösat med öppettider, fiket är öppet närmare 16 timmar om dagen på var­dagarna. Och tanken är också att det ska vara en plats som inte bara är knuten till skolan och elever.

Kaféet ska inte skilja sig från andra fik utan vara öppet för vem som nu är kaffe­sugen. Det enda som skiljer den ordinarie fritidsgårdsverksamheten är färgen på golvet. Det gula golvet där fiket ingår är den allmänna delen här är alla välkomna oavsett ålder, övriga rum är till för de som är upp till 16 år.

– Planerna är att vi ska kunna köpa in läsplattor för att underlätta läxläsning för ungdomar här också. Dessutom har vi ett rum där man kan koppla ihop 20 datorer och funkar bra för lan-kvällar, säger Mats Gröhn.

När de öppnade i november var fritidsgården välbesökt. Över 70 besökare varje dag letade sig till lokalen vid Funkaboskolan. Efter att skolan startat igen har an­talet sjunkit och man vet inte riktigt varför, men det kan ha att göra med vädret.

– Det är många föräldrar som bygger in sina barn vid datorerna. Vi vill ha mycket folk här nere på fritidsgården så jag hoppas fler hittar hit nu.

Det har varit en stor debatt om relativ barnfattigdom?

– Den finns, det vet jag. Men vår verksamhet ska inte kosta, vi har rack för pingisen, vi har x-boxspel och vi har fika och förhoppningsvis snart även mackor till självkostnadspris. Vi jobbar hårt för att detta ska bli en trygg positiv fritidsgård, ja ett andra hem, säger Mats Gröhn.

text

Anders Blank
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.