Frispråkig politiker hoppar av uppdrag

Frispråkige Åke Eskilsson lämnar sina förtroendeuppdrag i Voxtorps församling.
- Jag är besviken på överreaktionen, säger han om kraven på hans avgång.
Kalmar • Publicerad 15 december 2005

"En häxjakt" har flera sagt om den massiva opinionen mot Åke Eskilsson, som haft kyrkliga uppdrag i 39 år inom Arby pastorat. Han har till slut bestämt sig för att avsäga sig sina kommande uppdrag i Voxtorp.

- Han har skrivit på ett papper att han avsäger sig och det har vi lämnat till pastorsexpeditionen i Arbylund, säger Bengt Axelsson, avgående ordförande i Voxtorps kyrkostämma.

Missnöjet framför allt i Halltorps församling efter det fräna talet på kyrkans julfest spred sig i hela pastoratet och många krävde att Åke Eskilsson skulle lämna uppdragen. Syftet var att rädda kvar prästen som hotade med att lämna försam lingen.

"Det känns inte bra" Efter det som hänt var det en omöjlig situation ansåg prästen Peter Åström eftersom han tjänstgör i Halltorp och Voxtorp och också är delegerad till Voxtorps kyrkoråd där Åke Eskilsson skulle ingå som förtroendevald ledamot och också vara ordförande i kyrkostämman.

I Arby pastorat ingår församlingarna Halltorp, Hagby, Voxtorp och Halltorp.

Åke Eskilsson är besviken över tumultet och säger:

- Det känns inte bra att bli attackerad.

Men samtidigt tycker han inte det var svårt att avsäga sina uppdrag.

- Det var inte svårt. Jag har ställt upp för att valberedningen har tjatat och inte fått tag på folk. Jag ställde upp som ledamot i församlingskyrkorådet i Voxtorp för att rädda rådet, det måste vara sju personer, annars får det inte vara en församling.

Han har inte ångrat sitt tal på julfesten, han tog sin chans att säga vad han tyckte. Men anade aldrig att det skulle bli en sådan reaktion.

Är det han sagt ett så grovt övertramp att han måste avgå?

Frågan går till Bengt Axelsson.

- Nej, det tycker jag inte. Det var fel tillfälle att säga det. Men det har varit rena häxjakten i Halltorp. Jag tror det ligger mer bakom som inte kommit fram.

Bengt Axelsson uttrycker det många andra tycker:

- Vi förlorar en stark man, och det är en förlust. Han är ärlig, rak och mycket driftig.

Tackade nej till inbjudan På tisdagen ville Bengt Axelsson lösa konflikten på ett enkelt sätt.

- Försoning är väl viktigt? Jag ville ha försoning, jag bjöd hit dem. Åke var beredd att prata, men av prästen blev det kalla handen.

Åke Eskilsson beskriver det själv som att han sträckte fram en hand, men fick nej.

Peter Åström, du ville inte prata med honom?

- Jag anser att vi måste ha experthjälp som hjälper oss att prata. Stiftet och facket skulle komma hit för konfliktlösning. Vi har inte kompetens att sköta allt själva.

Det kan uppfattas att du inte vill försonas?

- Det är tråkigt. Jag vill gärna prata ut, men med hjälp av proffs. Han är fortfarande min församlingsbo.

Peter Åström har för avsikt att vara kvar ett tag i Arby pastorat. Men han har inte dragit tillbaka sin ansökan till en kyrkoherdetjänst i ett annat pastorat.

Margareta Krantz
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.