Frågor och svar

...om härdat fett och transfett i mat.
Kalmar • Publicerad 21 juni 2010

1 Vad är det som är så farligt med härdat fett?

Man måste skilja på fullhärdat fett och delvis härdat fett. Det senare kan innehålla transfett som anses ha en stark koppling till hjärt- och kärlsjukdomar. Helt fullhärdat fett innehåller inget transfett. Men det går å andra sidan inte att använda.

2 Så om det står härdat fett på paketet är allt okej?

Nej, inte enligt Konsumenter i samverkan. Då kan det innehålla andra saker som polymeriserade syror, karbonyler och nickelsåpa. Vilken effekt dessa har på människan vet man inte, enligt Konsumenter i samverkan.

3 Hur går härdningen till?

Man använder ofta billiga oljor som palmolja. Med hjälp av vätgas och nickelspån hettas oljorna upp och kyls sedan ned. Processen kallas härdning och skapar ett fett med lång hållbarhet.

4 Men om det kan vara farligt, varför används det i mat då?

Svaret är pengar och lång hållbarhet.

5 Vad kan jag som konsument göra?

Ta ett aktivt beslut om du vill undvika det. Läs innehållsförteckningen. Tillverkarna måste skriva att produkten innehåller härdat fett.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.