GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fototävlingens tredje vinnare utsedd: ”Det var en fantastisk upplevelse”

Boppe Perhamn var på Öland för att skåda fåglar när ett 40-tal kor plötsligt vandrade rakt ut i vattnet.
Nu kammar han hem förstapriset i Barometern-OT:s fototävling med den unika bilden.
– Jag fotar det mesta som kommer i min väg, säger han.
Kalmar län • Publicerad 4 juni 2021 • Uppdaterad 1 juli 2021
Vinnarbilden för maj månad är tagen av Boppe Perhamn i Beijershamn på Öland.
Vinnarbilden för maj månad är tagen av Boppe Perhamn i Beijershamn på Öland.
Foto: Boppe Perhamn

Grattis till vinsten! Hur gick det egentligen till när bilden togs?

– Tack! Ja, det var en fantastisk upplevelse jag var med om där. Vi var på Öland för att skåda fågel tidigt en morgon, men fick skåda kossor istället. När vi står i fågeltornet kommer uppåt 40–50 kor gåendes. Plötsligt råmar ledarkossan och går ut i vattnet och vi undrar vad som ska hända härnäst. Då följer de andra efter och ställer upp sig på led. De går i säkert 40 minuter raka vägen till en ö där ute. Troligtvis var det så att de hade svårt att hitta något att äta, men visste att det fanns färsk mat ute på ön. Men ungefär halvvägs blir det lite oro – en av kalvarna vill gå tillbaka. Mamman försöker hindra honom men det går inte, så hon får snällt följa med. Det är dem jag fångat på bilden.

Du var länge ordförande i Kalmar fotoklubb och har skickat in många fina bilder till tävlingen. Hur började intresset?

– Jag har hållit på i över 50 år, sedan jag var i tonåren. Då kopierade jag bilder i svartvitt och sedan har det utvecklats därifrån. Jag har fått uppleva hela den tekniska utvecklingen. Nu är jag pensionär är har en liten ateljé i mitt uthus där jag sitter och jobbar med bilder. Att få skapa någonting är ju fantastiskt.

”Östersjön har varit en tillflyktsort. Vatten är någonting som skapar liv, men samtidigt har man respekt för det.”
Boppe Perhamn.

Se fler av Boppe Perhamns bidrag till fototävlingen:

6 bilder
”Många strandsatta och avsatta båtar hittar vi runt Östersjön. Här en båt med härliga färger frånFurön, mellan Oskarshamn och Blå Jungfrun”, säger Beppe Perhamn.
Denna bild togs vid samma tillfälle som vinnarbilden. Här är kossorna på väg ut i Östersjön.
Bilden på Boppe Perhamns dotter med den stora fisken är en av hans personliga favoriter.
Även ankfötterna är en personlig favorit hos Boppe Perhamn: ”De är lite symboliska för sjöfågellivet, och det gillar jag”.
”Det finns många bryggor i dåligt skick längs kusten. Denna bild är från Furön, mellan Oskarshamn och Blå Jungfrun”, säger Boppe Perhamn.
Bilden på änderna tycker Boppe Perhamn symboliserar ett ledarskap som heter duga – i likhet med den bild på kossorna som han vann månadens tävling med.
”Många strandsatta och avsatta båtar hittar vi runt Östersjön. Här en båt med härliga färger frånFurön, mellan Oskarshamn och Blå Jungfrun”, säger Beppe Perhamn.
Denna bild togs vid samma tillfälle som vinnarbilden. Här är kossorna på väg ut i Östersjön.

Vad fotar du helst för slags motiv?

– Jag är allätare så att säga, jag fotar det mesta som kommer i min väg. Ofta letar jag efter motiv som fått sig en törn och som har lite erfarenhet. Second hand-prylar, gamla hus eller saker som gått sönder. Sedan ställer jag dem i olika sammanhang. Det blir inte så mycket naturbilder, faktiskt.

Hur ser din relation till Östersjön ut?

– Jag har alltid älskat Öland och då vill man vara nära vattnet. På 70-talet gick jag runt hela Öland så nära vattnet jag kunde, och hann med nästan hela ön. Östersjön har varit en tillflyktsort. Vatten är någonting som skapar liv, men samtidigt har man respekt för det. Temat ni har är något jag brinner för, för Östersjön är ju utsatt som bara den. Det är inte så roligt att se men man får dra sitt strå till stacken. Där tror jag att även bilder kan bidra.

Boppe Perhamn kommer ursprungligen från Oskarshamn men bor numera i Nybro. Han har nyligen klivit av uppdraget som ordförande i Kalmar Fotoklubb – efter 20 år på posten.
Boppe Perhamn kommer ursprungligen från Oskarshamn men bor numera i Nybro. Han har nyligen klivit av uppdraget som ordförande i Kalmar Fotoklubb – efter 20 år på posten.
Foto: Jan Stenqvist

Av alla foton du skickat in till tävlingen – vilket hade du själv utsett till vinnare?

– Det var en bra fråga! Ankfötterna är roliga. Men också bilden på min dotter när hon håller i en stor gädda. Den är tagen för sju år sedan när vi var i Gamlebyviken. Hon var så glad, för det var hennes första stora fisk. Det gällde att snabbt ta en bild för sedan slängde vi tillbaka fisken igen.

Boppe Perhamn tilldelas ett presentkort värt 1 000 kronor i valfri centrumhandel i länet. Vi säger även grattis till Gunilla Gustafsson i Kalmar och Sara Linder i Oskarshamn som belönas med fyra trisslotter vardera för sin delade andraplats i maj månad.

Andraplats i tävlingen i maj:

2 bilder
”God kväll”, sade Sara Linder i Oskarshamn med den här bilden.
”Familjen skäggdopping har sitt rede vid Lindö i Kalmar”, hälsar Gunilla Gustafsson.
”God kväll”, sade Sara Linder i Oskarshamn med den här bilden.
”Familjen skäggdopping har sitt rede vid Lindö i Kalmar”, hälsar Gunilla Gustafsson.

BILDSPEL: Här är alla inskickade bilder i maj:

MÖT VINNARNA: Här kan du läsa fler intervjuer:

BILDSPEL: Här ser du alla vinnarbilder:

VAR MED OCH TÄVLA: Skicka in din bild av Östersjön:

Nya vinnare i fototävlingen presenteras varje månad. De bilder som redan skickats in har fortfarande chans att vinna. Fortsätt gärna skicka in fler bilder till oss på ostersjon@barometern.se eller tagga dina bilder på Instagram med #östersjönpådjupet.

Frida LindströmSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.