Fotbollsläger för bara tjejer lockade

Kalmar Artikeln publicerades
Under tre dagar samlas ett hundratal tjejer till fotbollsskola på Gröndals IP. Linnea Berglund, Nina Tahvanainen och Elvira Sterling är tre av årets deltagare. "Det roligaste är att spela tillsammans. Att man skapar ett lag och spelar ihop", säger Linnea Berglund.
Foto:Mats Holmertz
Under tre dagar samlas ett hundratal tjejer till fotbollsskola på Gröndals IP. Linnea Berglund, Nina Tahvanainen och Elvira Sterling är tre av årets deltagare. "Det roligaste är att spela tillsammans. Att man skapar ett lag och spelar ihop", säger Linnea Berglund.

Det är minst sagt full rullning på Gröndals IP. Ett hundratal tjejer från 6-12 år har samlats på idrottsplatsen där IFK Kalmars fotbollsskola anordnas för 15:e gången.

Torsdagen bjuder på blå himmel och över Gröndals IP lyser solen på 101 fotbollsspelare. Alla har de samlats för att vara en del av den tre dagar långa fotbollskolan.

Det är förmiddag och på en av de mindre fotbollsplanerna tränar tjejer födda 2009 straffar. Elsie Andersson tar sats, springer fram och skjuter. Det är hennes tredje år på fotbollskolan.

– Jag tycker det är väldigt roligt. Det roligaste är en lek som heter Trasan, då ska två lag tävla om vem som hinner fram först och får tag på en väst som ligger på mitten av planen, säger hon och placerar sig i kön för att lägga ännu en straff.

  Lagkamraten Hedda Mirus har även hon spelat fotboll i tre år. Hon håller med om att lekarna är en av höjdpunkterna med fotbollskolan.

  – Sedan är det roligt att spela matcher och träna insparkar också, säger hon.

  Klockan slår elva och det har blivit dags för de yngre deltagarna att äta lunch. En sista straff avfyras innan gruppen beger sig bort mot klubbstugan.

  Samtidigt pågår träningen i ytterligare 40 minuter för fotbollsskolans äldre deltagare. På den stora fotbollsplanen står tjejer födda 2005/2006 i en rektangel och tränar upp snack och understöd. Övningen går ut på att två jagar bollen som resterande lagmedlemmar passar mellan sig.

  Nina Tahvanainen är en av dem som hinner med att både jaga och passa bollen. Hon berättar att hon började spela i IFK Kalmar för ungefär ett och ett halvt år sedan men att hon har spelat fotboll sedan hon var åtta år.

  – Det bästa med fotbollsskolan är att träffa kompisar och att man lär sig något nytt, säger hon.

  Det är 15:e sommaren som IFK Kalmar anordnar fotbollsskolan. En fotbollskola som alla tjejer födda 2005-2011 är välkomna till, oavsett om de har spelat fotboll innan eller inte. Lennart "Kool" Johansson är en av organisatörerna.

  – Det är fantastiskt att se hur det har vuxit under åren. Första året var det ungefär 35 deltagare och sen vid EM 2013 slog det till. De senaste åren har vi haft kring 100 deltagare varje år, säger han.